България и други 7 държави членки на ЕС - Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения - се обявиха в общо писмо за бързото присъединяване на Украйна към ЕС, предаде Ройтерс.

"Ние, президентите на държавите членки на ЕС: Република България, Чешката република, Република Естония, Република Латвия, Република Литва, Република Полша, Словашката република и Република Словения силно вярваме, че Украйна заслужава да получи незабавна перспектива за присъединяване към ЕС", се казва в писмото.

По-рано тази вечер украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че е подписал официална молба страната му да бъде приета в Евросъюза. Той призова във видеообръщение 27-те от ЕС да приемат Украйна по специална ускорена процедура.

"Заедно с България, Чехия, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения призоваваме държавите членки на ЕС да консолидират най-висока политическа подкрепа за #Украйна и да дадат възможност за предприемане на стъпки за незабавно предоставяне на Украйна статут на страна кандидатка за ЕС и да започнем преговори", написа в Туитър президентът на Естония Алар Карис.