„Амнести интернешънъл“ обвини днес Русия, че използва забранени касетъчни бомби. Според правозащитната организация при атака срещу детска градина в североизточна Украйна трима цивилни граждани са били убити от касетъчна бомба. Сред тях едно дете. Атаката се разследва като военно престъпление.

Ударът по детската градина беше в петък, в град Охтирка. В сградата се укривали хора от околните жилища. 

„Амнести“ има видеоматериали, които показват как касетъчните бомби се взривяват и удрят най-малко седем места около детската градина.

„Няма никакво оправдание за използването на касетъчни бомби, при това в населени места. Наблизо е имало атакуваща руска войска, а Русия е обвинявана и в миналото, че използва касетъчни бомби“, посочва организацията.

Този вид бомби са забранени от 2010 година. Но Русия не е подписвала Конвенцията за забрана на касетъчните боеприпаси. Четвъртата Женевска конвенция забранява те да се ползват в нападение бе конкретна цел.

Разследващата мрежа „Белингкет“ също има видеозаписи с използване на касетъчни бомби. В един от тези записи репортери пътуват с автомобила си, когато на едно кръстовище около тях започват да падат бомби като градушка, които по-късно идентифицират като касетъчни. Колата завива и хората в нея успяват да се спасят.

„Хюмън райтс уоч“ също има вече доказателства, че руската армия използва забраненото оръжие. В един от случаите е ударена болница. Според „Белингкет“ пък в Харков касетъчни бомби са убили и ранили десетки цивилни.

Междувременно Международният наказателен съд в Хага, Нидерландия, обяви пред Би Би Си, че започва разследване на предполагаеми военни престъпления, извършени от Русия в Украйна. 

Информацията идва директор от прокурорът на съда Карим А. Хан. 

"Има разумни основания да се смята, че в Украйна са извършени както предполагаеми военни престъпления, така и престъпления срещу човечеството. Намерениято ми е да разследваме всички престъпления под юрисдикцията на моята служба, всички, които са извършени, от която и да е страна в конфликта, в която и да е точка на територията на Украйна."