Руска ракета удари центъра на Харков и разруши сградата на местната администрация, съобщи Би Би Си. По първоначални данни са били убити най-малко 10 души, а 20 са били ранени.

Руски части пробиха и навлязоха в Херсон. Според местни медии във всеки район на града се наблюдават "поне по 30 окупатори".

Британската  медия препубликува туит на украинския външен министър Дмитро Кулеба, който обвини руския президент Владимир Путин във военни престъпления. Същото направи снощи и президентът на Украйна Володимир Зеленски.

"Варварски руски ракетни удари  по централния Площад на свободата и жилищни квартали на Харков. Путин не може да прекърши Украйна. Той извършва повече военни престъпления от ярост, убива невинни цивилни. Светът може и трябва да направи повече. УВЕЛИЧЕТЕ НАТИСКА, ИЗОЛИРАЙТЕ РУСИЯ НАПЪЛНО!", написа Кулеба в социалната мрежа.

 
Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на офиса на украинския президент заяви, че целта на Русия днес е да сее масова паника, жертви след гражданското население, разрушения на инфраструктурата, предаде украинската агенция УНИАН.

"Маските са окончателно свалени. РФ (Руската федерация - б.р.) активно обстрелват центровете на градовете, нанася преки ракетни и артилерийски удари по жилищни квартали и органи на властта. Целта на РФ е ясна - масова паника, жертви сред гражданското население, разрушение на инфраструктурата", написа той в Туитър.

По думите му, Украина достойно се сражава.

Късно снощи по официални данни на украинските власти от руския обстрел на Харков бяха загинали девет цивилни граждани, сред които семейство с три деца и 37 бяха ранени, предаде УНИАН.
 
Тя цитира Зеленски, че обстрелът на Харков не е грешка, а съзнателно унищожаване на мирно население.
 
Русия ще използва "още по-груба тактика" в Украйна и всички военни престъпления ще бъдат преследвани, каза вицепремиерът на Обединеното кралство Доминик Рааб, цитиран от Би Би Си.

„Освен всички мерки, които предприемаме, ние подкрепяме и усилията да се гарантира, че доказателствата за военни престъпления ще бъдат запазени“, каза Рааб в интервю за Би Би Си.

Рааб каза, че международната общност не желае да наложи зона, забранена за полети над Украйна, защото това би означавало да се свалят руски самолети, което е "явна ескалация".

Вицепремиерът обаче добави, че не изключва икономическите санкции срещу Русия да станат още по-тежки, като ударят по основния ѝ източник на приходи нефтено-газовата промишленост.

"Докато предприемаме действия да подложим на глад руската военна машина, няма нещо (мерки - б.р.), което да не е на масата", каза Рааб.

Междувременно, в комуникационното положение "Телеграм" в Украйна се появи чат-бот, в който ползващите мрежата могат за изпращат доказателства за военни престъпления, предаде информационният сайт НВ.