Прокуратурата се задейства по сигнала на Корнелия Ниновма за евентуални злоупотреби на ЕКСПО-то в Дубай през 2020 г. Това става ясно от съобщение на държавното обвинение.

А фактът, че сигналът от ВКП е препратен  в Специализираната прокуратура говори, че почти сигурно се разследва зам.министър или министър (в съобщението това не се уточнява).

На 3 февруари Нинова обяви, че "Експо 2020 Дубай е черна дупка, в която потънаха милиони". И обяви, че прекратява плащанията.

Според нея правителството на ГЕРБ е взело решение за участие на България в Експо 2020 Дубай през 2018 г. и сключило договор с консорциум „България Експо 2020“ след проведена общественa поръчка за финансиране на проекта с 6,720 млн. лева с ДДС. В консорциума влизат фирмите: "Сиела норма", "Проджект мениджмънт адвайзери", Арка LTD, ДОВ ЕООД, "Инфинити травел".

По думите ѝ в договора са заложени различни параметри за изпълнимост.

„Голяма част от ангажиментите по договора обаче не са спазени и остават неизпълнени, коментира Нинова.  – В договора е записано, че 78% от сумата трябва да бъде преведена авансово. И тук идва втората изненада срещу това авансово плащане – консорциумът е обезпечил сумата само с гаранция 50% от тази стойност. Правителството на ГЕРБ им превежда 4,452 млн. лева, те обезпечават тази сума само за половината от тях.“

Според данните от последния доклад фасадата на българския павилион не е била изпълнена – от нея до входа е трябвало да бъде представено развитието на транспорта и мобилността през вековете.

За децата е трябвало да бъде предвидена специална иновативна българска площадка, която превръща енергията от детска игра в светлина, но и това не е било изпълнено. Няма и 3D макети на българското културно богатство, както и специално мобилно приложение, с което посетителите да могат да изследват детайли от природни картини и природата на България.

Според министъра има и други неизпълнени дейности, свързани с рекламирането на България.

От съгласуваните с Министерството на икономиката фирми, които излагат стоките си, са били допуснати допълнителни, като за тях цените са завишени до 30-40 на сто от предложените.

Договорените с министерството събития и участници в тях се разминават от фактическото състояние, като са били допуснати допълнителни и различни участници в събитията – фирми и физически лица.

Днес става ясно още, че наблюдаващ прокурор е преценил наличие на "достатъчно данни за образуване на досъдебно производство".

Ето и съобщението:

Специализираната прокуратура образува досъдебно производство по казуса ЕКСПО 2020 Дубай

Специализираната прокуратура образува досъдебно производство за евентуално извършено длъжностно престъпление във връзка с постъпил на 21.02.2022 г. сигнал от заместник министър-председателя по икономиката и индустрията и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова до главния прокурор на Република България Иван Гешев.

Материалите бяха изпратени от Върховна касационна прокуратура по компетентност на Специализираната прокуратура с оглед наличие на данни за евентуално извършено длъжностно престъпление и ощетяване на бюджета във връзка с възлагането и изпълнението на обществена поръчка по организацията и участието на Република България в Световното изложение ЕКСПО 2020 в Дубай, ОАЕ.

Преписката бе разпределена на случаен принцип на прокурор.

След извършен анализ на материалите наблюдаващият прокурор е преценил, че са налице достатъчно данни за образуване на досъдебно производство, съгласно чл. 211, ал. 1 от НПК.