Валерий Гергиев е уволнен от поста главен диригент на Мюнхенската филхармония, защото подкрепя руския президент Владимир Путин и не се е обявил против инвазията в Украйна. Това обяви снощи кметът на баварското столица Дитер Райтер, цитиран от АП.

По думите на кмета 68-годишният руснак не е реагирал на призива да смени курса.

"Очаквах от него да премисли и промени положителната си оценка за руския лидер, каза Райтер и добави, че тъй като това не се е случило "единственият вариант е незабавно прекъсване на отношенията".

Валерий Гергиев е главен диригент на Мюнхенската филхармония от сезон 2015-2016.

Ротердамският филхармоничен оркестър също прекрати вчера ангажимента си към Гергиев, датиращ от 1988 г., с мотива "непреодолими разногласия" между него и оркестрантите по въпроса за руското нашествие в Украйна. Премахнат е и нидерландският музикален фестивал на името на диригента.

Вчера и от летния фестивал във Вербие, Швейцария, обявиха, че се отстранили Гергиев от поста музикален директор на проявата. А от миланския "Театро ала Скала" казаха, че ако диригентът не направи ясно изявление в подкрепа на мира в Украйна, няма да му бъде позволено да дирижира "Дама пика" на Чайковски на 5 март.

Приближеният до Кремъл Валерий Гергиев вече е отстранен от Единбургския международен фестивал и от турнето на виенските филхармоници в САЩ, а в неделя неговата импресарска компания обяви, че се отказва да го представлява занапред.