Запознайте се с Деси Тошева - 24-годишната българка, която създаде една от първите онлайн общности в света за "Настаняване, помощ и подслон за Украйна" (Accommodation, Help & Shelter for Ukraine). Мисията на фейсбук групата й е да помогне на хилядите украински бежанци да открият временен дом. 

За Деси и "Настаняване, помощ и подслон за Украйна" разказва USA Today - един от най-четените американски вестници.

Фейсбук групата на Тошева, създадена на 25 февруари - ден след началото на руската инвазия, има 15,8 хиляди последователи към 14:00 часа на 2 март.

Тошева смята, че е инвестирала средно по 17 часа на ден след стартирането на общността, жертвайки съня си, за да осигури подслон за бежанците.

"Тази група все още не е толкова голяма, колкото останалите, но аз съм наистина развълнувана от готовността и помощта, които всички предлагат", споделя тя пред вестника. "Надявам се, че ще продължим да достигаме до повече хора. Надявам се този проблем да бъде разрешен възможно най-скоро."

Тошева изброява някои от бежанците, на които "Настаняване, помощ и подслон за Украйна" се стреми да помогне: 12-годишно момче и дядо му, хванати в капан в Чернигов; трима бежанци, търсещи квартира в Прага; група от около 500 студенти от Суми, които си проправят път към Румъния.

"Сега е моментът хората да помагат на бежанците и, което е по-важно, дипломатите да направят всичко възможно, за да гарантират, че няма да има повече бежанци в бъдеще", призовава тя. 

Бисер Тошев - писател и горд баща на Деси - сподели статията от USA Today във Фейсбук и похвали дъщеря си за създаването на общност, "чрез която хиляди хора по цял свят отвориха домовете и сърцата си за търсещите убежище".

"Дъщеря ми. В USA TODAY - втория по големина вестник в САЩ.
Заради създаването на една от първите онлайн общности в света за "Настаняване, помощ и подслон за Украйна", чрез която хиляди хора по цял свят отвориха домовете и сърцата си за търсещите убежище.
Младите знаят как!"