Руското настъпление в Украйна забуксува, предава Ройтерс.

След близо седмица война Русия все още не е постигнала целта си за сваляне на правителството на Украйна, но според украинската служба за спешна помощ е убила повече от 2 000 цивилни и е унищожила болници, детски градини и жилищни домове.

Русия е загубила от 3% до 5% от своите танкове, самолети, артилерия и други военни активи в Украйна в сравнение с украинските загуби от около 10%, според двама американски служители, запознати с последните разузнавателни данни и цитирани от агенцията.

Американски и западни официални лица предупреждават, че тези съотношения са трудни за изчисляване и вероятно ще се променят - не само защото и двете страни продължават да понасят загуби, но и защото руските и украинските сили се снабдяват отново.

Но категоричният дисбаланс подчертава мрачните оценки на американските и западните официални лица, че въпреки по-твърдата от очакваното съпротива от страна на Украйна, която държеше големите градове далеч от руските ръце, тя все още вероятно ще бъде победена, тъй като Русия започва засилена и по-безогледна фаза на своето нападение.

Почти 6000 руски войници са загинали през първите шест дни от нахлуването, заяви украинският президент Володимир Зеленски днес. Висшият служител на западното разузнаване каза, че западното число е подобно – приблизително 5800, но предупреди, че то е от вчера.

Нападението подгони над 870 000 души да бягат през границите на Украйна, а ответните санкции разтърсиха световната икономика, като покачващите се цени на петрола изострят страховете от инфлация.

Общото събрание на ООН гласува с огромно мнозинство - 141-5 и 35 въздържали се - да осъди нахлуването на Русия в Украйна. Залата ибеше огласена от рядко виждани в нея овации, щом резултатите бяха обявени. Вотът е звучна плесница за Русия и подчертава нейната изолация, предаде Си Ен Ен.

Телевизията съобщи и че руската делегация пристигна в Беларус за втория кръг от преговори с Украйна, каза пред "Русия 24" ръководителят на делегацията Владимир Медински, добавяйки, че украинската делегация е напуснала Киев и е на път за Беларус за преговорите на украинско-беларуската граница. Очаква се украинците да пристигнат рано сутринта в четвъртък местно време.

Американската постоянна представителка в ООН Линда Томас-Гринфийлд заяви още днес, че руските сили унищожават жизненоважна за украинския народ инфраструктура, и използват забранени оръжия, включително срещу цивилни.

„Видяхме видеоклипове на руски сили, които превозват изключително смъртоносни оръжия в Украйна, която нямат място на бойното поле", каза тя, цитирана от Си Ен Ен. "Това включва касетъчни боеприпаси и вакуумни бомби – които са забранени от Женевската конвенция".

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза на американския си колега Антъни Блинкън днес, че Украйна се нуждае от допълнителни доставки на оръжия "сега".

В туит Кулеба заяви, че е провел „продуктивен разговор“ с Блинкън за необходимостта от налагане на допълнителни санкции срещу Русия, „докато не спре войната си срещу Украйна и не изтегли силите си“.

„Подчертах: Украйна се нуждае от допълнителни доставки на оръжия, особено за нашите ВВС, сега“, каза Кулеба.