Министерството на транспорта и Федералната авиационна администрация на САЩ заявиха, че от 21:00 часа (04:00 часа българско време на 3 март) влиза в сила забрана за руски самолети и авиокомпании да влизат и използват въздушното пространство на страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това включва пътническите и товарните полети, редовните и чартърните полети.

Министерството на транспорта на САЩ заяви, че е предприело тези действия, след като е "получило нареждане от президента Байдън в отговор на по-нататъшното нахлуване на Русия в Украйна".

Руските превозвачи и оператори "със самолети на земята в Съединените щати могат да поискат разрешение да извършват полети, "необходими за отпътуването на техните въздухоплавателни средства от Съединените щати".

"Обявявам, че ще се присъединим към нашите съюзници в затварянето на американското въздушно пространство за всички руски полети, което допълнително ще изолира Русия", посочи Байдън в своето обръщение за състоянието на Съюза.

Белият дом водеше разговори с американските авиокомпании по въпроса през последните дни. United Airlines и United Parcel Service (UPS) обявиха, че вече са спрели полетите над руското въздушно пространство. Преди това Delta Air Lines и American Airlines спряха да летят над Русия.