Някой в България опитва сериозно да спекулира с цената на горивата по бензиностанциите и в резултат от цялата страна се появяват снимки на огромни опашки от автомобили по бензиноколонките. 

Днес на много места цената на бензин и дизел премина 3 лв. за литър, а в социалните мрежи вървят слухове, че утре щяло да се стигне до 4 лв. за литър - безумно твърдение. Мръсната кампания се готви от няколко дни, твърдят хора от бизнеса.

От политическа партия ГЕРБ започнаха да качват снимки на опашките с надпис - "Продължаваме промяната". 

Енергийното острие на партията - Делян Добрев, стигна още по-далеч, искайки от правителството да бъдат освободени количества от Държавния резерв, за да се успокоят хората и цените. Припомняме, че цялото име на резерва е "Държавен резерв и военновременни запаси", а България не се намира във война, нито пък има доказан дефицит на гориво на пазара. 

 Това бе потвърдено и от "Лукойл България", които заявиха пред "24 часа" късно вечерта, че горива има предостатъчно, базите са пълни, а доставките на нефт не са спирани. Рафинерията в Бургас пък си работи на пълен капацитет. 

"Няма никаква опасност, зареждане ще има и в почивния трети март, не е необходимо хората да се запасяват", категорични са от там. 

Клуб Z се свърза с енергийния експерт Васко Начев с въпрос какво се случва в момента. 

"Това е пълно безумие и някой умишлено го прави. Защо се прави е повече от ясно", обясни ни той. 

И продължи - днес пазарите затвориха на цена от 111 долара за барел, което "показа в прав текст, че няма да се поддадат на агресивната политика на Русия", продължи той. 

Дори това, което виждаме в момента по бензиностанциите - над 3 лв. за литър гориво, е чиста спекулация. 

"Реалната цена в момента е 2,75 лв. Вече е започнала спекулата и КЗК спи. Това е недопустимо", заяви пред нас експертът. 

КЗК - орган, който отдавна не работи адекватно, продължава да не казва нищо и продължава да не намира картел на пазара на горива у нас. 

И още нещо - Васко Начев обръща внимание на времето, по което спекулативната атака се случва - вечерта преди почивен ден, така че да може да не се осъществи бърза реакция от властите. 

В заключение - причина за паника на пазара просто няма. Цените може би ще вървят нагоре, но плавно и без да се стига до крайности. При всички положения утре цената на бензиностанциите няма да достигне до 4 лв. за литър. 

След полунощ информация дойде и от премиера Кирил Петков, който потвърди - причина за притеснение няма. 

"Без никаква причина в момента се всява паника за горивата!  Един танкер разтовари днес, чакат се още два танкера за разтоварване в Лукойл.   Гориво има и няма никакъв шанс да спре или да свърши!"

И обеща, че ще призове "КЗК да извърши проверка кой и как спекулира с цените!"