Делегациите постигнаха договорка за създаването на хуманитарни коридори с временно прекратяване на огъня. Това обяви Михайло Подоляк - съветникът на президента на Украйна Володимир Зеленски.

"Вторият кръг от преговорите между Русия и Украйна приключи. За съжаление, резултатите, от които Украйна се нуждае, все още не са постигнати. Има решение само за организацията на хуманитарните коридори", обяви той в туитър.

"Единственото, което мога да кажа, е, че обсъдихме достатъчно подробно хуманитарния аспект. Тъй като много градове сега са заобиколени. драматична ситуация с храната, лекарствата", добави Подоляк, цитиран от "Гордонуа".

Той каза, че страните са се договорили да продължат работата в третия кръг от преговорите "колкото е възможно по-скоро".

Подоляк прочете комюнике, което беше предварително договорено на преговорите.

"Страните постигнаха разбирателство за съвместното осигуряване на хуманитарни коридори за евакуация на цивилното население, както и за доставка на лекарства и храна до местата на най-ожесточени боеве, с възможност за временно прекратяване на огъня за период, в който ще се извършва евакуацията в секторите, където се извършва. Тоест не навсякъде, а само в секторите, където ще бъдат разположени самите хуманитарни коридори, може да има прекратяване на огъня за времето на евакуацията. За тази цел в най-близко бъдеще ще бъдат организирани специални канали за комуникация и взаимодействие и ще бъдат формирани подходящи логистични процедури", каза съветникът.ръководител на ОП.

Той изрази очакванията си, че преговорите ще продължат "в много близко бъдеще".

Преди началото на преговорите Подоляк обяви следните изисквания на Украйна: незабано прекратяване на огъня, примирие и хуманитарни коридори.

За преговорите съобщи по-рано днес самият Подоляк.

Той написа в Туитър, че украинската делегация пътува с хеликоптер към мястото на срещата.