"Като дойде времето ще го обявим и ще кажем на хората какво искаме, но ще чуем и тях първо".

Така лаконично, но еднозначно, освободеният преди дни от поста министър на отбраната Стефан Янев коментира готви ли нов политически проект.

Както се очакваше, бившият служебен премиер в кабинетите на Румен Радев отиде до Казанлъшко за честванията на 144-ата годишнина от Освобождението. Той бе хванат от екип на Нова тв в град Шипка, пред Храм-паметник "Рождество Христово".

Според Янев сега българите не са обединени.

"По ред причини и предвид това, което се случва в световен план и на километри от нашата родина, войната, която е в Украйна - всичко това са фактори, които разединяват. Но да се надяваме, че ще дойде времето, когато ще намерим себе си и пътя, по който трябва да вървим занапред", заяви той.

Както Клуб Z писа, че Янев готви политически проект се говори, но само кулоарно, от седмици. Сега обаче се спряга и дата на учредяването - 19 март. А като най-подходящ момент за обявяване на заявката за нова формация се определяше именно 3 март.

Твърди се, че новата формация нама да има претенцията да заема "лява" ниша, но целта е да се обере вот и от разочарованите от БСП, и от "Има такъв народ", и дори от "Продължаваме промяната" - заради изразената от премиера Кирил Петков твърда позиция срещу руската инвазия. Но и също така от проруски настроената "Възраждане".

Самият Янев не бе обявил до днес намерение за каквото и да е било, но спекулациите с евентуалния нов политически проект тръгнаха малко, след като в края на миналата година изненадващо заяви, че няма нужда от разполагане на допълнителни сили на НАТО у нас. Министърът още по-изненадващо се появи тогава и на протест в негова защита, макар и минималистичен, който се проведе малко след изказването му пред сградата на МО.

Последвалите му изказвания, довели до искане на оставката му, вече са известни на всички - от използването на терминологията на руския президент Владимир Путин за "военна операция", а не "война", през това, че "България няма нужда да демонстрира проруска, проамериканска или проевропейска позиция".

Любопитното е, че утре на връх Шипка ще се качи и премиерът Кирил Петков - според официалното обявление от Министерския съвет. Президентът Румен Радев ще остане в София за честванията.

Иначе, разбира се, новата формация се приписва на държавния глава, както му се приписваше и "Продължаваме промяната" преди Кирил Петков и Асен Василев да обявят намерение да участват в политическия живот, но пък слухове вече се носеха. Причината е, че и в двата случая "звездите им" изгряха, след като президентът ги назначи за служебни министри, а Янев - съответно премиер.