Двама руски депутати внесоха законопроект в Държаваната дума, с който предлагат да изпратят арестуваните на антивоенните протести в Русия "да изпълняват военна служба в сепаратистките региони Донецк и Луганск.

Един от авторите на законопроекта е Андрей Луговой, за когото се смята, че е отровил бившия агент на КГБ Александър Литвиненко.

"В нашата страна се намират хора, които не са съгласни с проведената военна операция, нарушават закона и се опитват да я прекратят. Разпространяват очевидно лъжлива информация за хода на операцията, опитват се всячески да дискредитират нашите въоръжени сили и политическото ръководство на страната ни, призовават да се въведат санкции срещу Русия, извършват други противоправни действия, тоест на практика се провиопоставят на установения мир и сигурност на територията на Донецката и Луганската републики".

Депутатите смятат, че въпросните протестиращи "трябва да видят със собствените си очи това, в което режимът в Киев е превърнал територията на споменатите републики".

"В тази връзка законопроектът предлага да се призоват на военна служба и да се изпратят за изпълнение на военната служба на териториите на Донецкатаи Луганската народни републики лицата, привлечени под отговорност за участие в несанкционирани публични мероприятия против използването на Въоръжените сили".