Това е видео, на което е заснет руски пленник, който разговаря с майка си по телефона. Разкрива потресаващи неща от руската армия: че не прибират труповете на войниците си, че доубиват ранени. Съветва я да не говори за това, защото ще я притиснат ФСБ - Федералната служба за сигурност, някогашната КГБ.

Войникът: ...смърт. Целият батальон. Всички, всички. Всичко убиха.

Майката: Синко... (плаче)

В. Аз съм жив. Сега ще ме съдят в ООН. Има вариант да ме заменят като военнопленник. Ти можеш да помогнеш това да стане, ако се включи обществеността. Ти знаеш, там... в Съвета на майките напиши писмо, до ръководителя иди, може би, през тях ще се получи да ме върнат... да ме върнат вкъщи.

М. (Не се разбира)

В. Ето, такава гнусотия.

М. (пак не се чува, шум в телефона)

В. (обръща се към украинския пазач) Мога ли така да го държа (показва с жест телефонът към ухото, явно му разрешават да го държи само пред себе си). Там шуми...

М. Чакам те, много... Върни се вкъщи (плаче)

В. (Силно се разплаква) Аз също много ви обичам... (плаче) Ти иди при началника и на Съюза на майките напиши. Защото тези кучи синове дори 200-те (явно има предвид убити) не прибират, и ранените сами убиват... Въпросът е ще разменят ли пленници, да ги е..а... Всички избиха, всички, а те даже не събират труповете (Псува: да вървят на майната си, курви, кучи синове)... Въобще никаква погребална кола, не дойде, майната им. А седмица мина. Ти там не крещи силно, че всички убиват или че не събират труповете, че ФСБ-шниките теб ще те притиснат. Просто кажи, поне пленници да разменят. Защото ако започнеш да вдигаш скандали, ще ти скочат ФСБ-шниките.

Още при влизането им в Украйна бяха забелязани мобилните крематориуми на руснаците.

М. Как се държат с теб?

В. Не ме бият, не ме мъчат. Хранят ме.

М. (не се разбира, плаче)

В. Мамо, обичам ви. Целуни от мен всички...