Русия ще обяви във фалит по бърза процедура чуждестранни компании, които са спрели производството в нея заради войната, каза днес представител на правителството, цитиран от Интерфакс.

Мярката позволява на практика руската държава да конфискува материалните и финансовите активи на тези фирми.

Чуждестранните акционери, напускащи Руската федерация, могат да прехвърлят акции на местни партньори и след това да ги върнат; чуждестранните компании, които затварят производство, ще преминат през ускорена процедура по несъстоятелност, каза първият вицепремиер Андрей Белоусовна среща с бизнесмени, предаде агетнцията.

Според него днес има три варианта за развитие на отношенията с чуждестранни партньори на фона на икономическата ситуация и санкциите.

"Първо, компанията продължава пълноценната си работа в Русия. В същото време доставката на суровини, материали, компоненти, необходими за производствения процес, е осигурена в пълен размер, задълженията, свързани с трудовите права на служителите се изпълняват", каза Белоусов.

„При втория вариант чуждестранните акционери прехвърлят своя дял под контрола на руски партньори и впоследствие могат да се върнат на нашия пазар. Тази опция беше обсъдена с руската бизнес общност, тя е готова за това, някои инвеститори вече се възползваха от този вариант“, отбеляза първият вицепремиер.

„И третият вариант е, когато компанията спре да работи в Русия, затвори производството и уволни служители. Ние третираме това всъщност като умишлен фалит. При този вариант ще се намесим чрез ускорената процедура по несъстоятелност, тъй като абсолютният приоритет за нас е да поддържаме заетостта и социалното благополучие на нашите граждани, за да могат съвестните предприемачи да осигурят ефективното функциониране на бизнеса“, каза той.

Белоусов отбеляза още, че правителството "винаги е изхождало от необходимостта от конструктивен диалог с чуждестранния бизнес и взаимното изпълнение на поетите от страните задължения.