Руска сенаторка е поискала сметка от Министерството на отбраната за фрапиращи числа за руски военни загуби в жива сила в Украйна, но е получила отказ, пише днес в. "Новая газета".

Членът на Съвета на федерацията Людмила Нарусова на заседание на комисията на Съвета на федерацията по конституционно законодателство и държавно строителство говорѝ за руските военнослужещи в Украйна. Видеото е публикувано в YouTube канала на Съвета на федерацията, пише изданието.

„Вчера от бойната зона в Украйна бяха изтеглени военнослужещи, които са били принудени да подпишат договор или някой е подписвал вместо тях - каза Нарусова. - В крайна сметка, от рота от сто души, четирима са оцелели".

В началото на войната говорителят на руското Министерство на отбраната Игор Конашенков, каза, че в т.нар. "военна операция в Украйна" участват само т.нар. "контрактники", които са свръхсрочно служещи професионални военни, наети по договор, а не наборници отбиващи срочна военна служба.

Сенаторката обаче е установила, че това не е съвсем така и се е обърнала към военното ведомство с молба да потвърди или отрече нейната информация. То обаче е отказало.

"Военното ведомство отказва да потвърди дали [информацията] е достоверна или не, така ли?", попита сенаторката на въпросното видео и заявява, че министерството ѝ е "устроило обструкция".

На 2 март Министерството на отбрната на Русия за първи път даде число за загубите на въоръжените сили на страната в Украйна. По данните на министерството са загинали 498 руски военни, а 1597 са ранени.