Десетки хиляди европейци излязоха на площадите на своите градове, за да чуят на живо триминутно видеообръщение от украинския президент Володимир Зеленски. София не беше между тях.

"Вилнюс, Франкфурт, Тбилиси, Братислава, Прага, Лион, Париж - всички вие днес сте украинци. Благодаря ви за това", каза Зеленски.

В Прага, която помни съветското нахлуване през 1968 г. на улицата бяха 60 000 души.

Прага е европейският град с най-голяма украинска диаспора, отбеляза телевизия "Настоящее время", рускоезично издание на блокираното вече в Русия радио "Свобода".

В Тбилиси митингът бе още по-внушителен. Грузинците не са забравили войната от 2008 г., в която Русия откъсна от територията им Абхазия и Южна Осетия.

Първите две минути на обръщението си Зеленски посвети на загиналите във войната негови съотечественици - на тези, които няма да се върнат от бойните полета и на цивилните жертви в обстрелваните от руските сили градове и села. Той помълча в тяхна памет заедно с притихналите площади в слушащите го градове.

В третата минута той се обърна към европейците:

"Бих искал да ви призова да не мълчите. Излезте не улиците и подкрепете Украйна", каза той. "Подкрепете нашите усилия и подкрепете нашата борба. Защото ако Украйна не устои, Европа няма да устои. Ако ние паднем, вие ще паднете".

"Ако победим, а аз съм сигурен, че ще победим, това ще бъде победа за целия демократичен свят, това ще бъде победа на нашата свобода, това ще бъде победа на светлината над мрака", добави той.