"Ако на българския национален празник някой вее чуждо знаме, няма как този човек да защитава българския интерес".

Това заяви вицепремиерът Асен Василев пред БНТ по повод вчерашното освиркване на премиера Кирил Петков на Шипка.

"Има една малка група, която е силно ожесточена. Тази група е пропита от много дълбока пропаганда. Това, което стана на Шипка е, че всички мислещи хора казаха - няма как на българския национален празник да се веят чужди знамена", каза Василев.

Според него правителството излиза много по-силно и единно след смяната на военния министър Стефан Янев.

"Досега трябваше да обясняваме защо войната не е война. Не може да има човек в кабинета, който да саботира тези действия", каза Василев.

Той определи Тодор Тагарев, който бе първоначалната номинация, за изключителен професионалист. И допълни, че дълго време Тагарев е работил в Украйна като военен съветник.

Според Василев никой не е спрял Тагарев. В крайна сметка е бил избран Заков, защото най-важното е интеграцията с всички структури в Брюксел - ЕС и НАТО.

"Колективаната сигурност е ключа, Ние трябва да можем да се възползваме от тази колективна защита, това е причината да сме в НАТО", заяви Василев.

И допълни:

"Ние ще се борим с всички процеси, насочени срещу българския интерес. Руските са много ясно активирани, но не са само те".

Василев обясни, че държавата изкупува зърното, за да бъде готова за най-лошия възможен сценарий за зимата. Той изтъкна, че няма проблем с горивата, резервите са пълни. Василев допълни, че в голяма степен не става дума за харчене на пари, а за правилна организация.

"Дупките не са само по пътищата. Всички тези системи не са подготвени", каза Василев.