Украинският президент Володимир Зеленски отправи днес "отчаяна молба" до американски сенатори Украйна да получи самолети руско производство, съобщи лидерът на мнозинството в горната камара на американския Конгрес Чък Шумър, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Тези самолети са много необходими. И аз ще направя всичко по силите си, за да помогна на администрацията да улесни прехвърлянето им", се казва в изявление на Шумър.

Той подчерта, че Конгресът бързо ще деблокира 10 милиарда долара, обещани на Украйна, за да се помогне в икономически и хуманитарен план на украинците, както и за сигурността на страната, допълва Франс прес.

Зеленски посочил, че руснаците може да се опитат да превземат "Южноукраинската ядрена централа". Тя се намира на 120 километра северно от град Миколаев, където днес руските сили претърпяха поражение срещу украинците.

По време на тазсутрешния си разговор по видеовръзка с американски сенатори Зеленски разкритикувал решението да не се налага зона, забранена за полети над Украйна, целяща да се осигури защита за украинския народ, предаде Фокс нюз.

"Фокс нюз" съобщи още, позовавайки се на източник от Сената, че президентът на Украйна е настоял използването на "Виза" и "Мастъркард" в Русия да бъде преустановено.

Зеленски е казал на американските сенатори, че на руския петрол трябва да бъде наложено ембарго и посочил че ако санкциите бяха наложени преди месеци, сега "нямаше да има война".