Руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон обсъди хода на преговорите между Москва и Киев и изрази готовност да продължи диалога при изпълнение на руските искания. Това съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Френската информационна телевизия Бе Еф Ем съобщи, че разговорът е продължил 1 час и 45 минути.

Разговорът между Макрон и Путин е бил по инициатива на Макрон, поясни френското президентство. Макрон вече на няколко пъти разговаря по телефона с Путин от началото на руската офанзива срещу Украйна на 24 февруари.

По време на разговора днес Путин е обвинил украински радикали за инцидента на 3 март в Запорожката ядрена централа, съобщи Кремъл, предаде Ройтерс. Путин също така е обвинил Украйна, че пречи на цивилните да напуснат град Мариупол, допълва Кремъл, цитиран от Франс прес.

"Владимир Путин информира за състоянието на нещата на разговорите между руската делегация и украински представители. Беше изразена готовност за продължаване на диалога - при безусловно изпълнение на добре познатите руски искания", се казва в съобщението, цитирано от ТАСС.

Както отбелязват в Кремъл, „основното е украинската страна да подходи сериозно към постигането на споразумения, чието изпълнение е важно за прекратяването на военните действия“.

Путин е поканил Макрон да обсъди хуманитарните въпроси с Киев.

„Обсъден бе въпросът за евакуацията на цивилното население от районите на сблъсъци. Владимир Путин обърна внимание на факта, че Киев все още не изпълнява договореностите, постигнати по такъв остър хуманитарен въпрос. По-специално, въпреки „режима на мълчание“ обявено на 5 март от руска страна за излизане на цивилни и чужди граждани от Мариупол и Волноваха - украинските националисти не допуснаха евакуацията от тези градове.И паузата във военните действия отново беше използвана само за натрупване на сили и средства в позициите им. Президентът на Франция отново беше поканен да работи активно с властите в Киев, за да се съобразят с нормите на международното хуманитарно право“, се казва в прессъобщението.


В същото време Путин е призовал Макрон да уреди хуманитарни въпроси с Киев.

„Президентът на Франция отново беше поканен да работи активно с властите в Киев, за да се съобразят с нормите на международното хуманитарно право“, съобщиха от пресслужбата.

Били са договорени по-нататъшни контакти между Русия и Франция на различни нива.