ICANN, организацията, отговаряща за ключови задачи по поддържането на Интернет, няма да спре руските домейни, обявиха от НПО-то.

Макар да е поело тази задача от американското правителство, ICANN отказва да налага каквито и да е санкции, тъй като подобна политика просто не е предвидена в мисията й. 

"ICANN прилага своите политики консистентно и следвайки документираните процеси. Да се направи едностранна промяна би унищожило доверието в модела на акционерство и политиките, създадени с цел да поддържат глобалната интернет междуоперативност", подчертава главният изпълнителен директор Гьоран Марби.

Освен принципната позиция, има и друга съществена причина, поради която ICANN просто не може да си позволи да изтрие всички ".ru" и подобни домейни, без да навреди на структурата на съвременния Интернет, не само на доверието в него. 

Спирането на DNS-ите в Русия пък ще създаде проблеми на всички интернет точки, които руската територия свързва. ICANN пък въобще няма възможност да спира конкретни SSL сертификати, друго предложение за мярка срещу Русия.

В добавка, според експерти това ще навреди най-вече на руските цивилни, не толкова на управляващите и военните, и няма да спре пропагандата.