Руското посолство продължава с провокациите към България и няма изгледи скоро това поведение, противоречащо на принципите на дипломацията, да се промени. 

След като МВнР в официално изявление поиска от посолството да се извини за поста, в който нарича НАТО и България "подлоги", дипломатическата мисия в петък, 4 март, коригира скандалния си пост, като премахна българския превод и обяви, че той подлежи на "филоложко-философска експертиза".

 

Вероятно такава наистина е нужна, най-малкото защото в корекцията липсва един пълен член. 

Но иначе подигравката е налице. И вероятно няма да бъде изтрита, дори след днешната среща на руската посланичка Елеонора Митрофанова с премиера Кирил Петков, на която тя според правителствената пресслужба се била извинила.

 
Малко преди да отиде в Министерския съвет с ведомственото си BMW (не Волга, Лада или Зил), посланик Митрофанова е одобрила друг интересен пост в посолския фейсбук. 
 
След като критикува украинското посолство, че набира доброволци за Украйна, дипломатическата мисия на Москва заявява, че има много заявки от българи, които искат да се бият срещу "фашистите" в Украйна:
 

"В Посолството на Русия ежедневно постъпват много съобщения, в които граждани на България изразяват желание да заминат за Украйна, за Донецката и Луганската народни републики да се борят срещу фашистките групировки на бандеровци. На всички тях изразяваме благодарност за съпричастността, но при това информираме, че в функциите на дипломатически представителства тази сфера не влиза."

Влиза или не влиза в правомощията на едно посолство да набира доброволци за фронта не знаем, но руското посолство определено не е наясно кои дейности противоречат на Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Доказателство за това е изгонването преди дни на двама техни дипломати (с тях изгонените стават общо десет), които са се занимавали с дейности, несъвместими с дипломацията.