С въпроса колко струва един хляб в магазина журналистката от бТВ Мария Цънцарова затрудни премиера Кирил Петков, който бе първи гост в най-новото предаване на телевизията, наречено „Защо, господин министър?“

"Зависи от хляба - отговори Кирил Петков. - но още от понеделник изкупуваме огромни количества в държавния резерв, така че да можем да запазим цената на хляба да не поскъпне. Направихме план да имаме достатъчно зърно до 2023 година. За горивата резервът ни е близо до 90-дневния."

Въпросът с цената на един хляб на дребно е класическо изпитание за всеки български политик и досега никой не се е справил блестящо, което само носи репутационни проблеми на интервюирания. Най-яркият пример: през 2001 г. Петър Стоянов се среща в кандидат-президентски дебат с Георги Първанов, който задава на опонента си един простичък въпрос: „Колко струва един хляб?“ Петър Стоянов първоначално блокира, след това споменава сума, доста далеч от реалността. Резултатът – Първанов става президент и дори повтаря мандата.

Кирил Петков разясни, че по негова инициатива се е срещнал днес с руската посланичка Елеонора Митрофанова и получил извинения. Но нямало да я гони от страната. 

"Призовах всякакви служители на посолството, които не се занимават с дипломатическа дейност, да бъдат изпратени от нея обратно в Русия, за да няма скандали. Тя каза, че оттук-нататък ще внимава с всички свои действия, за да не създава скандали", каза премиерът.

Тагарев  - съветник по кризите

Петков разкри още, че първото му предложение за нов военен министър - Тодор Тагарев, ще бъде негов съветник по кризите.

"Това е човек, който може да организира система за управление на бежанците най-адекватно. Ще е съветник към премиера за организиране на кризи, (после се поправи - б.р.) реагиране при кризи", заяви Кирил Петков.

„Аз лично видях опасност, когато сградата в техния АЕЦ пламна. Това за мен беше директна заплаха за нашата сигурност. Рискът с ядрените централи на Украйна за мен е номер 1 като най-голям мащаб потенциално за българското население. Министерският съвет отпусна вече средства да сме готови. Аз вярвам, че няма да се случи. Не трябва да плашим българското население, но ние трябва да сме готови за всичко. А за таблетки с йод и сигналната система, за която също не работеше изцяло, това е важно. Още в понеделник свиквам специален щаб, който да сложи всичко това, което би трябвало една държава да има да влезе в оперативна готовност“, каза премиерът.

Кирил Петков не даде оценка на липсата на организация при приемането на бежанци от Украйна, но призна, че досега за хотелите плащат доброволци, които си отварят вратите, и той ги поздравява. "Вече имаме организация - по 40 лева на човек да се посрещат разходите, това ще бъде платено и със задна дата, като се предоставят фактури и разписки. Плащанията ще преминават през Министерството на туризма", допълни той.

Няма да изпращаме изтребители в Украйна, хибридна тема е, че ще изпращаме самолети и войски в Украйна. Хората да не се поддават на хибридни атаки, стана ясно от думите на премиера. Че ще изпращаме бойни самолети всъщност обяви Генералният щаб на украинската армия.

Кирил Петков призна, че е било изненада за него, че уволненият военен министър Стефан Янев ще създава партия.

Радев да направи анализ на работата на НСО на Шипка

По отношение инцидента на Шипка, когато бе улучен със снежна топка, и исканията заради това да бъде уволнен началникът на Националната служба за охрана (НСО), Кирил Петков каза:

"Благодаря на момчетата от НСО, че въпреки голямата опасност, ние се качихме до върха и показахме, че нищо не може да ни спре. Екипът се справи брилянтно. Друг е въпросът на ниво ръководство дали е създадена организация, да се остави един метър стълби към паметника. Призовавам президентът на България да направи ясен и точен анализ."

НСО е на пряко подчинение на президента. 

По време на интервюто Кирил Петков не пропусна да отбележи, че всеки ден, с който България се събужда с този прокурор, ние изоставаме с един ден. 

"Няма решение, което да съм взел като премиер, което да е в друг интерес освен българския", декларира още Кирил Петков през зрителите на бТВ.