"Няма да простим и няма да забравим."

Това казва украинският президент Володимир Зеленски в ново видео обръщение в неделя през нощта. Той напомня, че в неделя е бил денят за прошка, но някои престъпления са непростими. Зеленски се заканва, че всеки мръсник, който е извършвал престъпления и жестокости, ще бъде наказан. Изявлението на Зеленски беше провокирано от обстрелването от страна на Русия на хора, които се опитват да напуснат населено място в покрайнините на Киев. Тогава беше убито и младо украинско семейство.

"Те само се опитваха да избягат. Едно цяло семейство. Колко такива семейства са убити в Украйна. Няма да забравим. Ще накажем всеки, които извърши зверства по време на войната", каза той.

Няма да има спокойно място за нас, освен в гроба, обърна се президентът към руските сили, които атакуваха Ирпин, малък град близо до Украйна.

"За утре /т.е. - за 7 март/ Русия е обявила обстрелване на нашата територия, на нашите предприятия от отбранителния комплекс. Те се намирад в градовете, там работят хиляди хора, а наоколо живеят стотици хиляди. И това е убийство. Планирано съзнателно убийство. И аз не чух днес реакция нито от един световен лидер. Нито от един западен политик. На този предварителен анонс. Реакция на този анонс. Само замислете се, каква е степента на безнаказаност на окупаторите: те анонсират зверствата си, които са планирали. Защо ли? Защото няма реакция. Защото светът мълчи. Западните лидери сякаш са се разтворили в пространството тази вечер. Надявам се, че поне утре (7 март) вие ще забележите това.  Ще реагирате. Ще кажете нещо.  Ние точно знаем, кой подготви тази атака, как ще се изпълняват заповедите..."

Осем украинци бяха убити, сред тях жена и синът ѝ тийнейджър, дъщеря ѝ, ученичка в началното училище, както и приятел на семейството.

Хиляди хора продължават да се опитват да напуснат столицата.

Телевизионната кула в източния украински град Харков е била повредена при руска атака, предаде по-рано ДПА, позовавайки се на украински служители.

Губернаторът на Харковска област Олег Синегубов съобщи, че излъчването от кулата е било прекъснато. Той каза пред украинската информационна агенция УНИАН, че специалисти са били поставени в режим на готовност за извършване на ремонт.

Русия не е коментирала ситуацията, уточнява БТА.

За десетки загинали се съобщава при обстрела на пристанищния град Мариупол, където вчера за втори път се провалиха опитите за евакуация на цивилни граждани.

Руската армия обяви, че ще отвори днес няколко хуманитарни коридора и ще въведе режим на спиране на огъня за евакуиране на цивилни от украинските градове Харков, Киев, Мариупол и Суми, където се водят ожесточени сражения, предаде Франс прес.

Министерството на отбраната на Русия съобщи в комюнике, че това ще стане в 10 часа московско (9 часа киевско) време.  

Досегашните обявени хуманитарни коридори се провалиха.

Москва обстрелва интензивно градовете в покрайнините на Киев и попълва запасите си от гориво от Беларус в подготовка за нападението, твърдят украинските отбранителни експерти. В бюлетина, публикувано рано тази сутрин, пише, че целта на руските военни е да поемат пълен контрол върху градовете Ирпин и Буча, северозападно от украинската столица. Руските въоръжени сили също така "се опитват да си осигурят тактическо предимство, като достигнат източните покрайнини на Киев през Броварски и Бориспилски район", твърди украинският генерален щаб.