Москва предложи днес на обстрелваните от нея украински цивилни да избягат в Русия или в нейната най-близка съюзничка Беларус и обеща да им отвори за целта хуманитарни коридори, предаде Би Би Си.

Украинското ръководство нарече предложението "неморално".

Бежанците от Украйна в Европа надминаха 1,5 милиона днес. Само в Полша те са вече дан 1 милион. Тежък бежански товар поемат съседните на Украйна Румъния, Унгария, Словакия и Молдова. Последната обяви днес, че е изчерпала капацитета си да посреща бежанци и поиска международна хуманитарна помощ.

Според западни военни експерти настоящата тактика на Русия е да разруши големите градски центрове в Украйна, да разрушава жизненоважната инфраструктура, да сее паника сред населението, да предизвика хуманитарна криза, която да дестабилизира украинското правителство и Централна и Източна Европа.  

През изминалата нощ руските сили обстрелваха украинските градове Харков и околностите на Херсон. От 7 часа тази сутрин започна обстрел на Николаев, който е подстъп към черноморското пристанище Одеса, предадоха украинският информационен сайт НВ и рускоезичната телевизия "Настоящее время".

Новото руско предложение за прекратяване на огъня, предвижда на хората в Киев ще бъде предложен безопасен проход до Беларус, откъдето идва част от обстрела срещу града им и откъдето част от руските войски нахлуха в Украйна. За цивилните от Харков руснаците предлагат коридор, водещ само до самата Русия, предаде Би Би Си.

Коридори от обсадените Мариупол и Суми ще водят до украински градове и до руски, предвижда още руският план.

Вече два пъти такива опити за евакуация на цивилни в Мариупол се проваляха и воюващите страни взаимно се обвиняваха за това.

Доминик Стилхарт, директор по операциите в Международния комитет на Червения кръст каза пред Би Би Си, че маршрут, по който хората на организацията са се опитали да излязат от Мариупол в неделя, се е оказал миниран.

Китайският Червен кръст ще окаже хуманитарна помощ на Украйна, съобщи днес външният министър на страната Ван И. Той добави, че китайско-руската дружба остава "непклатима", а перспективите за сътрудничество с Москва - широка. 

Думите на И идват часове след като премиерът на Австралия Скот Морисън призова Китай да осъди Русия, предаде Би Би Си.

В дълга външнополитическа реч в Сидни Морисън каза, че Китай многократно е говорил за зачитане на суверенитета и териториалната цялост.

„От Китай зависи в този ключон исторически момент да демонстрира, че това са повече от просто думи“, каза Морисън, добавяйки, че „никоя страна не би имала по-голямо въздействие върху Русия от Китай“.

Досега китайското правителство нито осъжда, нито одобрява войната на Русия срещу Украйна и дори се въздържа да я нарече „инвазия“ на първо място.

Но по-рано тази седмица И сигнализира, че Китай е готов да играе роля в посредничеството за прекратяване на огъня.

За днес е насрочен трети кръг на преговорите между украинската и руската делегация на границата между Украйна и Беларус.

Дим се издига на киевското предградие Ирпин след руския обстрел. Снимка АП / БТА

 

Руските военни са нанесли ракетен удар от морето по селището Тузли в Одеска област. 

Специалната мониторингова мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа напуска Украйна.

Хакерите от международната група Аnonymous съобщиха, че са ударили руските онлайн услуги Wink и Ivi, а а също телевизионните канали "Россия 24", "Первый канал", "Москва 24" и с препредавали в пряк ефир видео на канала "Настоящее время" за обстрелите в Украйна. "Настоящчее время" е телевизионна версия на Радио "Свобода", която се излъчва от Прага.

Netflix спря работа в Русия. Китайската социална мрежа TikTok забрани на руски ползватели да качват нови видеа и новини. Spotify отмени премиум-абонаментите в Русия.