Броят на обявите за работа през февруари продължава да расте. Предложенията са се увеличили с 9% спрямо януари, а на годишна база ръстът е 50 на сто. Най-голям ръст има в търсенето на служители за туристическия сектор.

Това показва ежемесечният анализ на HR компанията и кариерен сайт JobTiger.

Положителна е тенденцията и в почти всички сектори, отбелязват от компанията.

С най-голям ръст на обявите през февруари е секторът „Хотелиерство и ресторантьорство“ - 60%. След него се нареждат секторите „Логистика и транспорт“ (40 на сто) и „Счетоводство, одит, финанси“ (14%).

При останалите сектори ръстът на броя на обявите е: „Маркетинг и реклама“ (5,6%), „Производство“ (5 на сто), „ИТ“ (4 на сто), „Административни и обслужващи дейности“ (2,4%), „Търговия и продажби“ (2%), „Здравеопазване и фармация“ (1 на сто).

Почти непроменен, с много лек спад на предложенията, остава секторът „Строителство“, в който обявите са намалели с 0,2%.

Секторите „Търговия и продажби“ и „ИТ“ запазват водещите си позиции по брой на предложенията съответно с дялове от 19% и 15,7%.

Още през предходния месец JobTiger отчетe ръст от 72 на сто в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“. С продължаващото текущо увеличение делът на обявите на сектора се увеличава на 15,6% и от предишно пето място той вече заема трето по дял от общия брой обяви и почти изравнява този на сектора „ИТ“.

След тях по дял се нареждат съответно секторите: „Производство“ (15 на сто), „Административни и обслужващи дейности“ (10%), „Логистика и транспорт“ (8 на сто), „Счетоводство, одит, финанси“ (5%), „Строителство“ (4,9%), „Здравеопазване и фармация“ (3,9 на сто), „Маркетинг и реклама“ (3,5%) и „Изкуство“ (1%). 

Работа от вкъщи

При предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа се наблюдава лек спад от 3% или близо 200 предложения по-малко, спрямо януари, отчитат още от компанията посредник при намирането на работа.

Общият дял на тези обяви е 13,2% от всички обяви за работа или близо 6250 предложения.

Спрямо секторите, които предоставят възможност за такъв тип работа, тези предложения са разпределени в следното съотношение „ИТ“ (63 на сто), следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (16%) и секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (16%) и „Търговия и продажби“ (5%). 

Обяви с изискване за притежание на зелен сертификат

Предложенията, притежаващи изискване за наличен зелен сертификат също са намалели през февруари. Техният брой е близо 150 и се равнява на едва 0,3% от всички обяви, показват наблюденията на HR компанията и кариерен сайт JobTiger.

Предлагане по градове

Броят на обявите за София е намалял с 2 на сто, а при останалите водещи областни градове наблюдаваме увеличение. Те са се увеличили както следва: Варна (22%), Бургас (18 на сто), Пловдив (5%), Стара Загора (5 на сто) и Русе (4%). 

Основен фактор за осезаемото увеличение на обявите във Варна и Бургас е отново засиленото търсене на кадри в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“.

Като дялово разпределение предложенията във водещите областни градове заемат 79% от всички обяви.