Западът ще бъде в крайна сметка  принуден да се намеси военно в Украйна. Това прогнозира днес в интервю за Си Ен Ен пенсионираният генерал-майор от американската армия Майк Рипас, бивш командващ за специалните операции на САЩ в Европа.

"Историята е била нелюбезна към държавите, когато те са толерирали или умиротворявали такава агресия - казва опитният военен. - Концепцията за териториална цялост и демокрация не може да свършва до границите на НАТО. Трябва ли останалият свят да бъде оставен на вълците, докато има само един единствен остров на сигурност?"

Според Рипас не НАТО, а коалиция на желаещите сред съюзниците ще трябва да установи нещо от рода на зона, забранена за полети най-вероятно над Западна Украйна, в която да защити бежанците от окупираните от руските войски територии, след като те евентуално са завзели столицата Киев и големи градски центрове като Харков. 

Путин може да "погълне" Украйна, но не може да я "смели", смята още генералът.

"Разрушението ще ужаси Европа и Северна Америка - казва Рипас. - Аргументът за ненамеса в крайна сметка ще бъде прегазен от проблема с хуманитарните страдания. И тогава, потенциално коалиция на желаещите може да наложи нещо подобно на зона, забранена за полети или сигурни убежища за бежанците и гражданите на големите урбанизирани територии".

Рипас казва, че тези зони могат да бъдат като онези, които съюзниците установиха в иракски Кюрдистан през Войната в Залива през 1991 г. 

При успешна "операция" Путин "ще отхапе от Украйна повече, отколкото може да сдъвче", коментира Си Ен Ен, резюмирайки анализа на генерала.

Военният отбелязва, че въпреки руското превъзходство в жива сила и бойна техника украинците са оказали неочаквано силна съпротива и са осуетили руския план за светкавична война.

Рипас отбелязва специално високата подготовка на новото и младо цивилно и военно ръководство на украинската отбрана и лично на военния министър Олексий Резников. Той оценява, че украинските военни, в чието обучение е участвал, не отстъпват по подготовка на американските.

"Мисля, че украинците са в авангарда на защитата на либералните демокрации в Европа", казва Рипас.

Той посочва, че украинските въоръжени сили в момента се нуждаят най-много от противовъздушни и противотанкови оръжия, които страните от НАТО могат да им доставят.

Настъплението на руснаците от север е забуксувало, а от юг е отбелязало по-голям напредък,  казва още Рипас.

По думите му руската кампания цели "да превърне градовете в развалини, създавайки бежанска криза, преливаща в съседните страни и дестабилизираща Централна и Източна Европа.

Но дори да направи това и да завземе столицата Киев, Путин няма да има достатъчно ресурси, за да контролира изцяло обширната украинска провинция, прогнозира американският генерал, посочвайки, че в тези пространства съпротивата срещу нашественика ще продължава.

"Руснаците може да успеят да изконсумират Украйна, но те не могат да я смелят - казва той. - Ще бъде твърде болезнено да удържат на това и в края на краищата ще трябва да я изплюят обратно. Разходът за окупацията е твърде голям, сравнен с възвращаемостта".