Украйна е сложила черен печат и е забранила на лидера на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов да влиза в страната в следващите 10 години.

Това обяви Костадинов на пресконференция в БТА след завръщането си в София от Болград, Украйна.

Костадинов е бил на планирано пътуване в Тараклия, Молдова, където се е видял с български граждани, разказа той. Решил е да отиде и в Болград, за да посети паметника на българските опълченци и православната църква. С него е бил Иван Паслар, председател на районния съвет на район Тараклия.

Костадинов разказа, че е пресякъл молдовско-украинската граница без проблем, но скоро е разбрал, че е издирван. Получихме известие, че ни издирват и решихме веднага да влезем във връзка с хората, посочи той. Военните го съпроводили до граничния пункт. Там му казали, че са получили информация, че е председател на проруска партия.

"Това обвинение е равносилно на смъртна присъда", изчисли (очевидно живият и прибрал се невридим в България) Костадинов.

Казал на украинците, че това не е вярно, като е поискал да разбере откъде те са получили информацията. По думите му отговорът е бил, че българското разузнаване е информирало украинците.

В същото време обяви, че знае кой е подал информацията за него.

Припомняме, че във всичките си действия до момента "Възраждане" показва симпатиите си към Русия. Партията, заедно с БСП, отказа да подкрепи общата за Народното събрание осъдителна войната, която Русия започна декларация - заради думата "санкции" в нея.