В Беларус започна трети кръг руско-украински преговори за уреждане на конфликта в Украйна, съобщи Франс прес, като се позова на руски и беларуски информационни агенции.

"Третият кръг от преговори започна в Беловежката гора", националния парк на границата между Беларус и Полша, посочи беларуската агенция БелТа в акаунта си в Туитър, като публикува снимка на членовете на руската и украинската делегация около масата за преговори.

Руският обстрел възпрепятства евакуацията на цивилни граждани от Киев и Мариупол, Суми, Харков, Волноваха и Николаев, заяви днес украинското външно министерство, предаде Ройтерс.

"Това възпрепятства безопасното преминаване на хуманитарни колони с украински и чуждестранни граждани, както и доставката на лекарства и храни", се казва в изявление на министерството.

Министерството призова чуждестранните лидери да принудят Русия да спазва прекратяването на огъня, за да не се стига до хуманитарна катастрофа.

В същото време днес цивилни бяха евакуирани от град Ирпин, близо до украинската столица Киев, без да бъдат подлагани на обстрел от руските войски, съобщиха представители на украинските власти.

Руските сили са окупирали около 30 на сто от Ирпин, но останалата част от града е под украински контрол, казаха още украинските представители.

БТА