Президентът на Украйна Володимир Зеленски публикува ново видео в профила си във фейсбук, в което разкрива, че все още се намира в Киев и че не се крие. От клипа се вижда, че държавният глава се намира в кабинета си в центъра на столицата.

Изявлението си той отправи, докато Украйна преживяваше поредна вечер на масирани бомбардировки.

"Оставам в Киев. На улица "Банкова" (там се намира сградата на президентството). Не се крия. Не се страхувам от никого", обяви Зеленски.

Президентът на Украйна обвини руската армия, че е провалила евакуацията на цивилни през хуманитарните коридори, които уж бяха договорени след втората среща на украинската и руската делегации.

"Имаше споразумение за хуманитарните коридори. Проработи ли? Вместо него проработиха руските танкове, проработиха системите "Град", проработиха руските мини", каза Зеленски.

Държавният глава обвини руските войски, че са минирали пътя, който беше договорен за доставката на храна и медикаменти в обсадения град Мариупол.

"Те уверяват, че един малък коридор към окупираната територия е отворен, за няколко десетки души. Не толкова към Русия, колкото към пропагандистите, директно към телевизионните камери. Просто цинизъм, просто пропаганда", отбеляза той.

Украинският президент обаче добави, че Киев ще продължава да преговаря с Русия, докато бъде постигнато мирно споразумение.

На 8 март Москва обяви прекратяване на огъня за някои градове в Украйна, за да се позволи на цивилните им жители да се евакуират през хуманитарните коридори. Предстои маршрутите на евакуация да бъдат одобрени от украинската страна.