Върховният комисар по бежанците на ООН Филипо Градни прогнозира днес, че броят на бежанците от войната в Украйна ще премине прага от 2 милиона днес.

„Мисля, че ще преминем границата от два милиона днес или може би най-късно утре“, каза Гранди на пресконференция в Осло.

Той добави, че бежанският поток не спира и няма изгледи да спре.

Висшият служител на ООН говори пред журналисти след посещение в Румъния, Молдова и Полша, три от петте европейски страни, граничещи с Украйна, които са подложени на безпрецедентен бежански натиск вследствие на военната офанзива , която Русия започна на 24 февруари.

Войните на Балканите, в Босна и Косово също бяха причинили огромни потоци от бежанци, „може би два или три милиона, но за период от осем години“, отбеляза Гранди, добавяйки, че сега прокудените от домовете си са същият брой, но за едва осем дни.

„Други части на света са видели това, но в Европа това е първият път след Втората световна война“, каза Гранди.

След няколко неуспешни опита Русия обеща днес да отвори хуманитарни коридори, за да позволи на хиляди цивилни да избягат от главните украински градове, които са под обстрела на руската артилерия в продължение на близо две седмици.