В Гърция ще бъдат проведени предсрочни парламентарни избори.

Това стана ясно днес, след като парламентът не успя да избере президент и на третия, последен разрешен от конституцията опит, предаде Ройтерс.

Единственият кандидат Ставрос Димас не успя да събере необходимите 180 гласа. Бившият еврокомисар бе издигнат от голямата коалиция, включваща консерваторите от "Нова демокрация" и социалистите от ПАСОК.

Гръцката конституция предвижда в случай на три неуспешни опита да бъде избран държавен глава парламентът да бъде разпуснат в рамките на 10 дни и да бъдат свикани предсрочни избори. Очаква се вотът да бъде насрочен за началото на февруари.

Така Гърция отново се потапя в несигурност, отбелязват наблюдатели. Причината е, че крайно лявата партия "Сириза" води в проучванията. Тя иска да предоговори международните помощи за страната и да се откаже от голяма част от гръцкия дълг. А все още не са проведени преговорите за спасителния пакет за Гърция. Паричните помощи се предоставят от "тройката" в лицето на ЕС, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.