Китайската държава обмисля закупуването на дялове в руския газов гигант "Газпром", съобщи днес "Блумбърг", позовавайки се на свои източници.

Според информацията Пекин се оглежда за увеличаването на дела си и в други руски компании. 

Поднебесната империя води усилени разговори с шефовете на своите държавни дружества China Nationaln Petrochemical Corp., Aluminum Corp. of China и China Minmetals Corp. за всички възможности, които настоящата ситуация дава. На масата са всякакви потенциални инвестиции в руски компании или активи, твърдят източниците. 

Припомняме, че миналата седмица акциите на "Газпром" претърпяха невиждан срив на Лондонската борса с над 98% и към този момент се търгуват за около 60 цента. От компания за 30 млрд. долара, в момента "Газпром" едва ли струва и 500 млн. долара. 

Идеята, освен очевидната инвестиция, е и гарантиране на продоволствената сигурност на Китай в условията на все по-трудно осъществяеми вериги на доставки, а не толкова някаква подкрепа за Русия в този момент. 

Дискусиите засега са в начален етап и не гарантират сключването на каквато и да било сделка. Според източниците обаче, китайските представители вече са започнали преговори с руските собственици.

Освен "Газпром" на масата е и алуминиевата компания "Русал"

И от Русия, и от Китай отказват официални отговори на поставените от агенцията въпроси. 

В момента китайските държавни компании притежават дялове в енергийните "Ямал" и "Арктик".

Все пак сделката ще бъде спорна, защото всякакви инвестиции в руски активи в момента се определят като "токсични".