Европейската комисия предложи днес на държавите членки план за рязко намаляване на зависимостта на ЕС от руския природен газ.

Заместник-председателят на Комисията Франс Тимерманс каза, че Европа може да намали тази зависимост с две трети само тази година.

Средствата за това са осигуряване на алтернативни доставки, увеличаване дела на възобновяеми източници и намаляване на енергоемкостта на бита и икономиката.

"Ще бъде страшно трудно, но е възможно", каза Тимерманс. "Можем да го направим и можем да го направим бързо. Всичко, което ни трябва, е смелост и характер".

Диверсификацията и производството на водород и на биометан са двата главни начина за намаляване на зависимостта от руския газ, каза той. 

Диверсификацията на доставките трябва да се осъществи чрез развитието на ифраструктурата от тръбопроводи до различни от Русия доставчици и чрез вноса на втечнен природен газ. Тя може да замени 60 милиарда кубически метра руски газ през идните три месеца, каза Тимерманс.

Той посочи и че според Комисията производството на 20 милиона тона водород би заместило вноса на още 60 милиарда кубически метра руски газ.

Тимерманс заяви, че само изпълнението на ангажимента на ЕС да намали с 55 процента въглеродните си емисии до 2030 г. би спестило вноса от 100 милиарда кубически метра руски газ, което би било 30-процентово намаление.

Комисията  предлага и да се въведе правно задължение на държавите членки газохранилищата им да бъдат пълни 90 на сто до 1 октомври всяка  година. Брюксел обещава да внесе законодателно предложение за това през април.

За да стане факт, планът трябва да получи одобрението на европейските законодатели - от държавите членки, представени в Съвета и от Европейския парламент.

През 2021 г. руският газ има 45-процентов дял във вноса на газ от страните в ЕС, съгласно със съобщение по темата, публикувано днес от Комисията.  

ЕС внася 90 на сто от газа, който консумира, като Русия дава над 40 на сто от този внос, пише в съобщението. Русия също има
27-процентов дял от европейския внос на петрол и 46-процентов дял в европейския внос на въглища.

ЕС може да постигне независимост от руския газ далече преди края на това десетилетие, смята Комисията. Ускоряването на зеления преход ще намали емисиите, ще намали зависимостта от вноса на минерални горива и ще защитава от повишаване на цените, смята Брюксел.

"За да се справи с настоящата извънредна ситуация, Комисията ще разгледа всички възможни варианти за спешни мерки за ограничаване на заразителния ефект от цените на газа в цените на електроенергията, като например временни ценови ограничения. Той ще се консултира спешно с всички заинтересовани участници и ще предложи опции през следващите седмици", се казва в съобщението.

"Правилата на ЕС за държавна помощ предлагат на държавите-членки възможности за предоставяне на краткосрочни облекчения на компаниите и земеделските производители, засегнати от високите цени на енергията, и помагат за намаляване на излагането им на променливостта на цените на енергията в средносрочен до дългосрочен план - се казва още в съобщението. - Например държавите-членки могат да предложат временно облекчение за компании, изправени пред нужди от ликвидност поради настоящите високи цени на енергията, независимо от техния размер, въз основа на насоките за оздравяване и преструктуриране".

Комисията предлага на държавите членки още други спешни краткосрочни мерки за посрещане на икономическото въздействие на войната - от изполване на системата за търговия с емисии до подкрепа с ликвидност чрез временна кризисна рамка и данъчни облекчения. 

Безпрецедентни доставки на втечнен природен газ за ЕС през януари 2022 г. са гарантирали сигурността на доставките за тази зима, пише още в съобщението си Комисията.

Според нея ЕС може да внася всяка година 50 милиарда кубически метра повече втечнен природен природен газ от Катар, САЩ, Египет, Западна
Африка. Диверсификацията на тръбопроводите (например от Азербайджан, Алжир и Норвегия) може да осигури още 10 милиарда кубически метра годишни спестявания от вноса на руски газ.

Евентуално удвояването на целта за производство на биометан би дало на ЕС 35 милиарда кубически метра алтернативно гориво годишно до 2030 г. , а допълнителни 15 милиона тона възобновяем водород върху сега предвидените 5,6 милиона тона могат да заменят 25-50 милиарда кубически метра годишно вносен руски газ до 2030 г., пише в съобщението.

За да се използват тези възможности обаче преносната мрежа трябва да стане водородно съвместима, включително и в трансграничната си част