Полша прехвърли днес на НАТО проблема с изтребителите МиГ-29, които тя е готова да предостави на Украйна, чийто президент Володимир Зеленски призова западните съюзници да решават колкото може по-бързо.

САЩ отхвърлиха вчера инициатива на Варшава да предостави самолетите руско производство на Киев през натовската база "Рамщайн" в Германия. Според Вашингтон Русия би изтълкувала това като пряка намеса на НАТО във войната. Полското правителство не е консултирало идеята си с американското, съобщи Пентагонът.

"Полша е готова да предостави самолетите на Украйна чрез НАТО", каза днес полският министър-председател Матеуш Моравецки, цитиран от Асошиейтед прес.

Той добави, че това е “много сериозно решение", което трябва да бъде взето от всички членки на алианса, защото то засяга тяхната сигурност.

“Полша не е страна в тази война ... и НАТО не е страна в тази война”, каза Моравецки по време на посещение във Виена. “Такова сериозно решение като предаване на самолетите трябва да бъде единодушно и недвусмислено взето от всички в Северноатлантическия съюз".

Разговорите по темата продължават, добави той.

Зеленски призова днес западните страни да "решат възможно най-бързо" въпроса за изпращането на полските МиГ-29 на страната му, предаде Франс прес.

"Вземете решение възможно най-бързо, пратете ни самолетите!", настоя той във видеообръщение в приложението Телеграм, апелирайки НАТО да разгледа веднага полското предложение.