„Продължаваме промяната“ възстановява част от подкрепата си, но ГЕРБ остава първа политическа сила. Седем формации в парламента. Партията на Стефан Янев замества в НС ИТН, която остава под бариерата. Формацията на Стефан Янев обаче губи подкрепа спрямо миналия месец. Песимистични очаквания за икономическото положение в страната за следващата година.

Това сочат данните на национално представително проуване на "Тренд" по поръчка на в. "24 часа", проведено между 5 и 12 юли, сред 1005 пълнолетни български граждани.

Динамичните политически събития от последните седмици са довели до промени в електоралните нагласи на българите.

„Продължаваме промяната“ успява да възстанови част от подкрепата си, като този месец 21,4% от гласуващите заявяват, че биха дали своя глас за формацията на Петков и Василев. За сравнение през месец май подкрепата им беше 17,5% от гласуващите. Въпреки това възстановяване „Продължаваме промяната“ не успява да си върне първата позиция, която се заема от ГЕРБ. Партията на Борисов запазва резултата си от последните месеци. През юли 23,6% от гласуващите декларират подкрепа за ГЕРБ.

Статично изглежда положението при ДПС (10,7%), БСП (9,8%), "Възраждане" (9,6%) и "Демократична България" (6,9%).

Ерозия в подкрепата има при "Български възход", новата формация на Стефан Янев, която през този месец набира 5,7% от гласуващите. Това е с близо 2% по-малко в сравнение с началната ѝ позиция от 7,6% от гласуващите през месец май.

Големият губещ от последните събития е „Има такъв народ“. Партията на Слави Трифонов върви надолу в електоралната подкрепа и остава на 3,8% от гласуващите, което застрашава възможностите му за парламентарно представителство при нови избори.

„Изправи се, България“ и ВМРО остават с подкрепа от съответно 1,6% и 1,1% от гласуващите.

Кабинетът на Кирил Петков завършва своя мандат с 22% положителна оценка за неговата работа и 70%, които го оценяват отрицателно. В последните три месеца не регистрираме динамика в тези стойности.

За сметка на това оценката за работата на парламента е в продължаваща тенденция на влошаване на стойностите, като през този месец положителните оценки са 14%, а отрицателните 77%.