Руски въздушен удар опустоши родилна болница в сряда в обсадения пристанищен град Мариупол и рани най-малко 17 души, казаха украинските власти на фона на зачестяващите предупреждения от Запада, че инвазията на Москва е на път да вземе по-брутален и безразборен обрат, предаде Асошиейтед прес.

Земята се разтърси на повече от миля (1,6 км), когато комплексът в Мариупол беше ударен от поредица от взривове, които избиха прозорци и откъснаха голяма част от фасадата на една сграда. Полиция и войници се втурнаха на местопроизшествието, за да евакуират жертвите, пренасяйки и кървяща жена в напреднала бременност на носилка.

Друга жена виеше, докато притискаше детето си в прегръдките си. В двора горяха разрушени коли, а кратерът от взрива беше дълбок най-малко колкото два етажа на сградата.

Така е изглеждала болницата след реновирането ѝ през 2019 г. Снимка Туитър

 

„Днес Русия извърши огромно престъпление“, каза Владимир Никулин, високопоставен регионален полицейски служител, застанал сред останките. "Това е военно престъпление без никакво оправдание."

Украинският президент Володимир Зеленски нарече удара „зверство“.

Вътре в болницата след руския обстрел. Снимка АП / БТА

 

Заместник-ръководителят на кабинета на Зеленски Кирило Тимошенко каза, че властите се опитват да установят броя на хората, които може да са били убити или ранени.

Ето как изглежда болницата отвън след обстрела. Снимка АП / БТА

Градският съвет на Мариупол каза, че детска болница е била разрушена при въздушна атака, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Руските окупационни сили пуснаха няколко бомби върху детската болница. Разрушенията са колосални", пише в съобщението. Отбелязва се, че броят на жертвите все още не е известен. 

Ройтерс прави уговорката, че не може да потвърди информацията на украинските власти, и припомня, че Русия отрича да атакува цивилни в Украйна. 

Зеленски публикува в Туитър видео, на което, както изглежда, се виждат няколко болнични отделения, които са напълно разрушени. Според видеото един или повече снаряди или бомби са паднали в двора на целия комплекс. Мощната експлозия е избила прозорци и е нанесла големи щети вътре в сградата, става ясно от видеото. Районът наоколо е осеян с отломки.

"Атака на руските военни по майчин дом. Хора, деца са под отломките", пише Зеленски  в Туитър.

Си Ен Ен цитира днес двама представители на местната администрация в Мариупол - Пьотр Андрюшенко, съветник на кмета, и зам.-кмета Сергей Орлов - че от началото на войната в града са били убити близо 1 300 цивилни.

Веднага след тези съобщения британският премиер Борис Джонсън осъди атаката по болницата и каза, че малко неща могат да бъдат по-извратени от това да вземеш на прицел уязвими и беззащитни хора. Джонсън добави, че Великобритания проучва как да предостави повече подкрепа на Украйна, за да се защитава срещу въздушните удари и че ще държи Путин отговорен за неговите ужасни престъпления.

Специален трибунал?

Украинският главен прокурор Ирина Венедиктова призова за „нов модел“ на разследване на предполагаеми военни престъпления в Украйна, предаде Си Ен Ен.

Говорейки на пресконференция днес, Венедиктова благодари на 39 държави, които са се присъединили към жалбата на Украйна пред Международния съд срещу Русия.

Венедиктова също така призова за създаване на специален трибунал за „безпрецедентната” криза в Украйна.

Венедиктова обяви, че офисът й вече е започнал наказателно разследване за „посегателство върху териториалната цялост и неприкосновеността на Украйна и воденето на агресивна война“ и е издала предупреждения за 40 лица, които са част от политическия елит на Русия.