Нашите служби нямат доверието на партньорите си. Това, което подават като информация, е от техни източници и става въпрос за общодостъпни или явни източници. Информацията, подавана от службите ни, не е достатъчна, за да се вземат управленски решения в ситуацията, в която се намираме. Това заяви в студиото на „Здравей, България” професор Николай Радулов, депутат от ИТН и член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и на Комисията по контрол над службите.

"Когато нашите служби казваха, че не се очаква война в Украйна, разузнаването на САЩ твърдеше, че конфликтът е неизбежен. Обяснявам си това с липса на капацитет. Това не е злонамерено или нарочно. Това е неумение, защото години наред са назначавани удобни хора, а не експерти", категоричен е Николай Радулов.

Службите не са реформирани и са в състоянието, в което бяха подготвени през последните 12-13 години. Очевидно е, че трябват промени. Мисля, че премиерът е наясно с това, добави депутатът от ИТН. Преди седмици той самият каза, че „всичко е изгнило”. Не съм наясно доколко всичко е изгнило, но е факт, че службите не си вършат работата, каза Радулов. По думите му службите в България са нереформирани и ако се вземе за пример ДАНС – когато тя е създадена през 2008 година, са се сглобили механично старите служби без особени промени по модела на Службата за вътрешна сигурност на Русия.