Няма да има шоково увеличаване на цените на тока нито от 1 април, нито от 1 юли. Това увери зрителите на Нова телевизия Станислав Тодоров, новият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Комисията работи активно по изчисляване на ценовите компоненти, които влизат в цената за тока за бита. България е в много спокойна ситуация по отношение на електроенергията за разлика от газа, защото има собствено производство, което е достатъчно да осигури нуждите на бита и бизнеса. Скоковете на световните борси на газ и електричество няма да засегнат в такава степен българските потребители, каза още Тодоров.

По думите му най-разпространената тарифа за ток за бита е 20 ст. дневна и 15 ст. нощна тарифа. От тях 6 стотинки са за пренос, обясни Тодоров.

„Булгаргаз” има ясно дефинирана формула, по която купува своя газ. Ще изчислим цената за потребителите, като дойде краят на месеца. Ако войната свърши и Русия започне да доставя газ както преди това, цената ще падне драстично, но към днешната дата увеличение ще има и то няма да е с 3%, както обяви вчера на пресконференция правителството. „Булгаргаз” ще даде прогнозна цена за април”, обясни шефът на КЕВР.

Относно преговорите с Азербайджан за доставки на газ, Станислав Тодоров каза, че в момента се договаря начинът на пренос, в случай че Русия спре газоподаването си. В момента не се внася азерски газ, защото цената би била много по-висока от тази, която сме договорили дългосрочно, обясни той.