Най-голямата видеоплатформа онлайн - YouTube - спира напълно монетизацията на видео от руски зрители заради войната в Украйна. Решението идва 2 дни след като Руската федерация блокира сайта, собственост на Google, на своя територия.

YouTube бяха сред първите, санкционирали руско съдържание онлайн, когато блокираха каналите на RT и всички други руски държавни медии на платформата си - преди войната. Русия настоя блокадата да бъде вдигната, и след като получи отказ, блокира цялата платформа.

Но това не бе краят на руските YouTube-ъри - мнозинството от тях знаят как да заобиколят подобна забрана с лекота - чрез виртуална частна мрежа, например. 

Решението на YouTube да спре монетизацията би трябвало да значи, че руските канали няма да печелят нищо от реклами  - и това би засегнало в голяма степен най-популярните от тях. В добавка Google блокира монетизация и от много подуслуги - спонсорство, суперчат и даренията, които идват с него, суперстикери, и пр., идващи от руски зрители. Но има важен детайл:

"Тези изменения не се разпростират върху зрителите, намиращи се извън Русия", подчертават от платформата.

Това реално променя санкцията - руснаци, чиято публика е основно в Русия, ще останат без пари, но тези, които създават международно съдържание и основната им публика е извън Русия няма да имат големи загуби.