Великобритания наложи санкции на руски олигарси, приближени до президента Владимир Путин, а сред тях очаквано е и Роман Абрамович. Собственикът на "Челси" обяви преди дни, че продава клуба, след като по-рано оповести оттегляне от управлението.

Продажба обаче не може да бъде осъществена, тъй като правителството на Обединеното кралство запорира всички фирми, имоти и сметки на милиардера. 

И така - какво се случва в момента с "Челси"?

Клубът получи временен лиценз, за да може отборът му да продължи да играе във Висшата лига, няма проблем да се подвизава и в Шампионската лига, но реално е лишен от приходи. Търговската му дейност по всички канали е спряна - официален магазин, част от маркетинга, а теоретично не може да прави и трансфери, макар че сега прозорецът е затворен.

Не може да продава билети, само притежателите на абонаментни карти имат право да посещават мачовете. Ясно е, че не може дълго да продължава така, ще има разговори с правителството, заявиха и двете страни. Може да плаща заплати, данъци и осигуровки, стига да има пари в касата.

„Ще проведем днешните мачове на мъжкия и женския ни състав срещу "Норич" и "Уест Хем", а също така възнамеряваме да инициираме дискусии с правителството по отношение обхвата на лиценза. Това включва търсене на разрешение за промени, за да може клубът да работи възможно най-нормално“, се казва в изявлението, публикувано на официалния сайт на "Челси".

„Ще потърсим и насоки от правителството за въздействието на тези мерки върху благотворителната фондация на Челси и ценната й работа в нашата общност. Ще дадем допълнителни подробности в подходящ момент“, добавиха от лагера на „сините“ от Лондон.

Какво казва правителството?

Малко след бурята покрай обявяване на санкциите и ефекта от тях, говорител на премиера Борис Джонсън заяви пред репортери, че правителството е "отворено" за продажба на "Челси", но за целта ще трябва друг тип лиценз.

"Ще трябва допълнителен лиценз. Мисля, че е справедливо да кажем, че правителството е отворено за продажбата на клуба, но в момента ще се изисква друг лиценз и това води до допълнителен разговор с Министерството на финансите, каза той пред репортери. - Идеята е да се смекчи въздействието върху феновете. Тези мерки са предназначени да накажат близките до Путин."

Феновете вече негодуват. Още миналия уикенд, когато всички мачове във Висшата лига започнаха със засвидетелстване на подкрепа за Украйна, запалянковци на лондончани прекъснаха ръкоплясканията със скандирания за низвергнатия Абрамович.

"Говорим за лишаването на Абрамович от възможността да се ползва от облагите на клуба и от облагите от собствеността върху клуба, обясни в профила си в туитър секретарят в министерството на културата Надин Дорийс. - Знам, че това решение носи известна несигурност върху всички служители на клуба , но правителството ще работи с лигата и клубовете, за да продължи първенството, като същевременно гарантира, че санкциите ще достигнат хората, за които са предназначени. Футболните клубове в Англия носят ценности на нашата култура и са основа на нашата идея за общности. И ние като държава сме длъжни да ги защитаваме."

Какво казва Роман Абрамович?

Днес още нищо. Сега обаче си обяснихме в пълна степен ходовете му от края на февруари, когато мнозина се питаха какво всъщност цели. Явно е имал информация какво ще му се случи и кога.

На 26 февруари Абрамович заяви, че прехвърля управлението на клуба на тръст, който се занимава с благотворителната фондация на "Челси". Ход, явно целящ дистанциране и да бъде избегната сегашната ситуация.

"Винаги съм вземал решенията, следвайки най-добрия интерес на клуба. Оставам отдаден на тези ценности. Ето защо днес давам попечителството и грижите за "Челси" на тръста, който управлява благотворителната организацията на ФК "Челси". Вярвам, че в момента те са в най-добрата позиция да се грижат за интересите на клуба, играчите, щаба и феновете", каза тогава той.

На 2 април олигархът потвърди, че продава "Челси", като добави, че не иска да му се връщат пари (от вътрешни заеми, каквито се твърди, че има), като същевременно ще дари цялата сума от продажбата за жертвите на войната в Украйна. "Това включва подпомагане на неотложни нужди на жертвите, както и подкрепа на дългосрочната работа по възстановяване", добавя Абрамович.

Не успя обаче бързо да продаде любимия си клуб.

Има ли оферти за "Челси"

Твърди се, че има. Би Би Си информира, че 49-годишният британски бизнесмен и фен на "сините" Ник Канди обмислял да отправи оферта. Строителен предприемач, което ще му помогне да започне и довърши реконструкцията на "Стамфорд Бридж", твърдял той.

Швейцарският бизнесмен Ханс-Йорг Вис, който първи обяви пред в. "Блик", че "Челси" е за продан още преди да бе станало публичен факт, също прояви интерес. Той върви в екип с американския богаташ Тод Бьоли, съсобственик на бейзболния "Лос Анджелис Доджърс".

Абрамович им бил предложил актуалния първенец на Шампионската лига още през февруари.

Третото спрягано име в последните дни е на турския бизнесмен Мюсин Байрак, който сам оповести, че иска да придобие "Челси". Той развива няколко бизнеса - в енергетиката, туризма, строителството, криптовалутите... Днес трябвало да има среща на негови адвокати с представетели на Абрамович в Лондон.

В медиите се спрягат още потенциални кандидати: Уди Джонсън (собственик на тима по американски футбол "Ню Йорк Джетс"), саудитски консорциум, британския милиардер Джим Ратклиф, който обаче бил загубил интерес, според Би Би Си и т.н.