Президентът на Русия Владимир Путин обяви началото на кампания по изпращане на доброволци за войната в Украйна, предадоха РИА Новости и ТАСС, цитирани от руската независима медия "Зона".

"Ако видите, че има хора, които искат да се присъединят на доброволни начала и да помогнат на хората, живеещи в Донбас, трябва да им съдействате и да ги транспортирате до зоната на военни действия", заръча държавният глава на министъра на отбраната Сергей Шойгу по време на заседание на Съвета за сигурност.

Путин обоснова новата политика с решението на Запада да изпраща наемници в Украйна, което по думите му представлява нарушение на международното право.

Шойгу обяви, че е получил "огромен брой заявления от доброволци от различни страни, които биха искали да дойдат в Луганската и Донецката народни републики, за да участват в това, което те смятат за освободително движение."

"Най-големият брой е от страните от Близкия изток: вече има повече от 16 000 заявления", уточни министърът.

Президентът изрично препоръча да се изпратят "доброволци от Близкия изток". По-рано "Уолстрийт Джърнъл" съобщи, че Русия "набира сирийци с умения във воденето на военни действия в градски условия", за да "превземе Киев с тяхна помощ".

Сирийското издание Deirezzor24 публикува съобщение за набиране на "доброволци" за срок от шест месеца, които да бъдат изпратени в Украйна. За услугите си ще получават заплати от по 200-300 долара, твърди медията.