Петте държави с най-висока свръхсмъртност на 100 хил. души по време на COVID пандемията са Боливия - 734, 9, България - 647,3, Есватини (Свазиленд) - 634,9, Северна Македония - 583,6 и Лесото - 562,9.

Коронавирусът е причинил вероятно смъртта на 18,2 млн. души по света, три пъти повече от официалната статистика на починалите.

До такива изводи се стига в ново изследване, съобщава "Гардиън".

По-високият брой смъртни случаи е резултат на по-задълбочена оценка за жертвите на коронавируса до края на 2021 г., според анализа на консорциум от здравни изследователи. Изводите са публикувани в сп. "Лансет".

Учените базират изчисленията си на "свръхсмъртността", чиято причина пряко или непряко е пандемията. Тя се калкулира като се види разликата между броя на всички регистрирани смъртни случаи по всякакви причини за периода и броя на прогнозираната смъртност, според yсреднени данни от предишни години.

"Нашите оценки за свръхсмъртността от COVID предполагат, че отражението на коронавируса върху броя на починалите е по-тежко от ситуацията, регистрирана в официалната статистика", обясняват авторите на изследването, което е ръководено от д-р Хайдонг Уанг, преподавател във Вашингтонския университет . 

"Официалната статистика за регистрираните смъртни случаи от COVID-19 дава само част от картината на истинската тежест на смъртността. Официалната смъртност е 5,9 млн. починали в света между 1 януари 2020 г. и 31 декември 2021 г., но нашите изчисления сочат, че в този период има свръхсмъртност от 18, 2 млн. души", добавят учените.

Анализът се базира на оценките за свръхсмъртността в 191 държави и територии.

Предишно проучване от Швеция и Нидерландия стига до изводите, че COVID-19 директно е причинил повечето от случаите на схръхсмъртност в тези страни.

Ако оценките са верни, световното ниво на свръхсмъртност във всички възрасти, която се дължи на  COVID, по време на пандемията е била 120,2 починали на 100 хил. от населението, а свръхсмъртността надвишава 300 починали на 100 хил. от населението в 21 страни.

Най-тежка е ситуацията в Южна Америка - 5,3 млн. починали, Северна Африка и Близкият изток с 1,7 млн. и Източна Европа - 1,4 млн. души, които са на челните позиции по свръхсмъртност.

По отношение на абсолютни числа Индия има най-голяма свръхсмъртност, свързана с  COVID-19 - 4 млн. 70 хил. души. Следват САЩ - 1 млн. 130 хил., Русия - 1 млн. 70 хил., Мексико - 798 хил., Бразилия - 792 хил., Индонезия - 736 хил., Пакистан - 664 хил.