Социалната мрежа Facebook взе особено решение - временно правилото, което забранява призиви за насилие в социалните мрежи, ще бъде частично отменено за някои потребители.

А по-точно - всички в Украйна, Полша и Русия ще могат да "призовават за насилие срещу руснаци, руски войници в контекста на украинската инвазия", както и конкретно да искат смъртта на "руския президент Владимир Путин или беларуския президент Александър Лукашенко".

Говорителят на компанията Анди Стоун обяснява, че няма да са допустими конкретни призиви за насилие срещу руските цивилни. Също така ще бъдат премахвани валидни заплахи срещу Путин и Лукашенко, макар да не е ясно точно как модераторите на Зукърбърг ще преценяват кои заплахи са такива, когато това е предизвикателство и за специалните служби.

Русия реагира на промяната на правилата, като призова САЩ да спре "екстремистките дейности" на Meta, компанията-майка на Facebook. Социалната мрежа вече е блокирана в страната.

За момента хората на Зукърбърг са ограничили сериозно страниците на руските държавни медии и се борят с множеството фалшиви профили, които разпространяват руска пропаганда.