Депутатите днес отмениха зеления сертификат за Народното събрание. Със 157 гласа "за", трима "против" и един "въздържал се". Така изискването, което в много случаи остана само на хартия, беше в сила по-малко от два месеца. Сертификатът за парламента отпада на 14 март, т.е. от понеделник.

Предложението за отмяна на тази противоепидемична мярка дойде, без изненада,  от "Възраждане".

То беше прието без големи дискусии и спорове.

В началото на февруари оттам събраха нужните 48 депутатски подписа - с помощта на парламентаристи от ГЕРБ и от ИТН, и внесоха жалба до КС.

 

При дискусията д-р Александър Симидчиев отбеляза, че "Демократична България" ще подкрепи предложението, но изтъкна, че в парламентарната комисия по здравеопазване няма разпределено за разглеждане подобно решение, а все пак това е здравен въпрос.

"Проблемът не е митичен, както някои политици твърдят, а здравен и често ставаме свидетели на политизиране на темата", коментира той.

"За разлика от политиците, на лекарите и научните работници се налага да четат данни и тогава да говорят", отбеляза председателят на здравната комисия Антон Тонев. Имаше много политически изказвания от тази трибуна, надявам се да няма повече вълни, в които да загиват близо 39 хил. български граждани, а много други да бъдат инвалидизирани, допълни той, цитиран от БТА.

Зеленият сертификат имаше доста безславна участ в парламента. Въвеждането му се оказа една от ябълките на раздора още от началото на това НС. След поредица от дълги и безрезултатни заседания и в комисии, и в пленарна зала, той все пак беше приет на 7 януари т. г. "Възраждане" и "Има такъв народ" не участваха в гласуването тогава. Според решението в Народното събрание трябваше да се влиза с валиден документ за пълна ваксинация, за доказано преболедуване на COVID-19, за наличие на антитела или с отрицателен резултат от антигенен (48 часа) или PCR тест (72 часа). Зеленият сертификат влезе в сила на 24 януари, като веднага се видя на практика, че няма законово основание, според което може да бъде ограничен достъпът до парламента на депутати, които нямат или отказват да покажат такъв документ. Групата на "Възраждане", най-яростниците противници на сертификата, демонстративно и колективно се появи в първия пленарен ден като не спази изискването, наложено със закон.

От вчера беше отменено изискването за зелен сертификат при посещение на молове, кина, театри и т.н. обществени места. На 20 март при продължаващо благоприятно развитие на ситуацията той трябва да се премахне и за работещите в тези места.