Министър-председателят на Северна Македония заяви днес, че страната му няма открити проблеми с никой от съседите си, но обеща да работи "за преодоляване на предизвикателствата" в отношенията с тях и да "подобрява добросъседските отношения" възоснова на договорите с България и Гърция.

Димитър Ковачевски говорѝ на първата междуправителствена конференция, която подготвя започването на присъединителни преговори на страната му с ЕС. В нея участваха председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, комисарят по разширяването на ЕС Оливер Вархей и Ян Липавски, външен министър на Чехия, която председателства ЕС пред второто полугодие на 2022 г.

Остракиран от опозицията у дома заради това, което тя вижда като недопустими отстъпки пред България, Ковачевски постави силно ударение в изказването си върху запазването на македонската идентичност и признаването на македонския език като 24-я официален език на ЕС. За разлика от всички останали участници в конференцията, той говори демонстративно на родния си език и изказването му беше превеждано симултантно на английски.

България направи по-рано едностранна декларация, че не признава македонския език. 

"По пътя си към Европейския съюз вие няма да изгубите вашата идентичност", каза Борел на Ковачевски. "Никой от нас не я е изгубил", добави Борел, пояснявайки, че европейската идентичност е "многослойна". "Северна Македония с нейната собствена идентичност, богата история и култура винаги е била част от Европа. Нямате нужда от заключения на Съвета, за да знаете това..."

Присъединителните преговори на Северна Македония ще започнат по същество на следваща междуправителствена конференция, която ще бъде свикана, когато страната промени конституцията си, за да включи в преамбюла ѝ българите като равноправна общност. Това предвиждат преговорната рамка, решение на държавите членки и двустранен протокол между София и Скопие, предложени от предходното френско председателство на ЕС, за да вдигне България ветото си над преговорите на Северна Македония.

"Страната ми е готова да изпълни всички задължения от преговорната рамка", декларира Ковачевски.

Той заяви още: 

"Северна Македония е страна, която уважава съседите си. Ние нямаме открити въпроси с никого от съседите ни. Това е уредено от нашата конституция. И ние  продължаваме да подобряваме  нашите добросъседски отношения и регионалното сътрудничество. Ние сме решени да преодолеем всички предизвикателства и да подобрим добросъседските отношения с нашите съседи чрез прилагане на Преспанското споразумение с Гърция и споразумението за добросъседски отношения и сътрудничество с България".

 Вархей подчерта важността на реформите които Северна Македония предстои да направи във функционирането на демокрацията си, правосъдието, борбата с организираната престъпност и корупцията. Ковачевски каза, че се надява страната му да отговори на критериите за приемане в ЕС до началото на следващия му седемгодишен бюджетен период, който трябва да започне през 2028 г.

По-рано днес се състоя и междуправителствена конференция, поставяща началото на присъединителните преговори на Албания.