Днес показваме на света кои са украинците и каква сила имаме. Дръжте позициите! Дръжте се! Ще победим!

Това обяви във видео на фейсбук страницата си президентът на Украйна Володимир Зеленски.

"Силен народ от стоманена страна. Така армията отговаря на въпроса на командирите от Кремъл какво им попречи да завладеят Украйна за 4 дни. Силен народ от стоманена страна. Ако нашествениците се заблуждават и оправдават грешките си с нещо друго, тогава през 16-те дни след началото на войната те не са научили нищо. Е, ние не го приемаме твърде навътре. Готови сме да обясним. Да просветим окупаторите, докато не осъзнаят напълно какви са точно и къде могат да отидат. Извън Украйна".

Зеленски посочи, че окупаторите в Мелитолопол са задържали кмета на града Иван Фьодоров.

"Очевидно това е демонстрация на слабост от страна на окупаторите. Те така и не намериха подкрепа на наша земя, а толкова много разчитаха на нея. Защото години наред се самозалъгваха, че украинският народ чака Русия да дойде".

Затова според държавния глава Кремъл сменил стратегията и вече упражнява терор.

"Те се опитват да ликвидират физически представителите на легитимната власт в Украйна. Ясно е за всяка демократична страна по света, че легитимно избран кмет е истинският представител на общността. Не става въпрос за политика или идеология, става въпрос за живота на хората в конкретната общност.

Може би Русия е отвикнала от това заради продължителните години на авторитарно управление. Може би тя вярва, че кметът е просто шеф, който може много лесно да бъде заменян. Но тук е Украйна. Тук е Европа. Тук е демократичният свят. Затова задържането на кмета е престъпление срещу демокрацията въобще".

Той подчерта, че в бъдеще "действията на руските окупатори ще бъдат сравнявани с действията на терористите от ИДИЛ".

Президентът обвини Русия, че отказва да позволи на хората да бъдат евакуирани от Мариупол и посочи, че Украйна ще опита отново да достави храна и лекарства в града днес. Властите по-рано съобщиха, че ситуацията в Мариупол е критична, а броят на загиналите при обстрела в обсадения от руските военни град е почти 1600.

"Руските войници не позволяват да бъде доставена нашата помощ в града и продължават да измъчват нашите хора, в събота ще се опитаме отново да изпратим храна, вода и лекарства".