Премиерът Кирил Петков разговаря с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Двустранната среща беше в Анталия, където се провежда второто издание на Международния дипломатически форум

Акцентите в разговора: добросъседските отношения между България и Турция, както и желанието за по-активно сътрудничество в енергийния сектор, в сферата на икономиката, инфраструктурата и отбраната. Кирил Петков и Реджеп Тайип Ердоган отбелязаха напредъка и добрата работа по време на двустранните срещи на министрите на транспорта и предприетото за облекчаване на трафика на ГКПП. 

Те обсъдиха възможностите за подобряване на транспортната свързаност и изграждането и подобряването на пътните връзки, включително между Пловдив и Истанбул. Турският президент поздрави българския премиер за волята на правителството да пребори корупцията и да реформира съдебната система. Двамата се съгласиха, че тези политики ще привлекат и повече инвеститори. 

Петков приветства Ердоган за лидерската му роля в дипломатическите разговори между Украйна и Русия. 

По-рано премиерът Кирил Петков участва във втория ден на Световния дипломатически Форум. В рамките на панела лидерите обсъдиха темата за промяната. 

Премиерът подчерта, че условието да направиш промяна в обществото и в политиката е това да си независим.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се срещна с турския външен министър Мевлют Чавушоглу . Той проведе и разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг по ключови теми за регионалната и световната сигурност, съобщиха от пресцентъра на ДПС. 

Карадайъ участва в Международния дипломатически форум в Анталия. Заедно с него в делегацията на ДПС са съпрезидентът на АЛДЕ, евродепутатът от ДПС/”Обнови Европа” Илхан Кючюк и зам.-председателят на Движението Ахмед Ахмедов.

По думите на Карадайъ, Турция отново е доказала своята ключова роля за регионалната стабилност и сътрудничество. Във времена на ежедневни предизвикателства Турция се заявява като държава защитник на мира и активен застъпник на дипломацията, допълни и Илхан Кючюк.

При откриването на Дипломатическия форум в Анталия турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че на срещата присъстват лидери и дипломати от 75 държави от целия свят, 17 президенти и премиери, 80 министри, 39 представители на международни организации.

Лидерът на ДПС се срещна още с външните министри на Азербайджан - Джейхун Байрамов, на Косово - Беджет Пацоли, и на Република Северна Македония - Буяр Османи, се посочва в съобщението.