Европа да затвори небето на Украйна за полети, за да спаси живота на стотици хиляди хора.

Този призив отправиха от трибуната на Европейския парламент в Страсбург трима граждани на страната и една депутатка от Върховната Рада. Те бяха специални гости на Конференцията за бъдещето на Европа и се изказаха на пленарно заседание, посветено на ролята на ЕС в света.

Отправено бе и предупреждение, че в Украйна днес дремят не един, а цели 15 "Чернобил"-а.

Божена Боряк развълнува залата, като показа снимка на малката си дъщеря с цвете, получено при пристигането им в Полша. Те напуснали Украйна по изрично настояване на съпруга на Божена, за да бъде спасен животът на детето.

„Само моето тяло е тук, душата и сърцето ми са в Украйна“, каза г-жа Боряк.

Според нея сега Европа може да се присъедини към украинсакта съпротива и да бъде даден единен отпор на руския президент Владимир Путин.

„Нашата война е и вашата съпротива. Участвайте в нея, защото в противен случай ще се изправите пред още по-силен противник“, заяви украинката.

Сънародничката й Анна Шчекатунова говори на родния си руски език. Тя е отраснала, учила и създала семейство в Луганска област. И твърди, че никой не я е тормозил за това, че е рускоговореща.

Шчекатунова много добре си спомня как през 2014 г. в родния й край се появили войници, говорещи руски език, без никакви отличителни знаци. Това било началото на войната, продължаваща вече осма година.

Рускоговорещата Анна Шчекатунова разказа за артилерийските олбстрели край дома й

 

„Чувах артилерийските обстрели, водеха се само на 300 метра от дома ни. Чувах ги нощем как стреляха. Трябваше да напусна моето родно градче“, разказа тя.

От географска гледна точка Украйна е в центъра на Европа. И затова всеки европеец носи частица от Украйна в сърцето си, заяви Анна Шчекатунова.

„В момента биваме избивани. Европа също бива избивана. Трябва да спасите нашето сърце, нашата Европа. Не разбирате ли, че вие сте следващите? Путин няма да спре, той е хищник, вкусил кръвта“, смята тя.

В момента в Украйна има две АЕЦ, като и двете са блокирани от руски войници, припомни Шчекатунова. Тя предупреди:

„Това означава, че в момента никой не наблюдава какво става в тези централи. Радиацията не признава граници, тя минава навсякъде – през Украйна, Полша, Франция, Беларус. Дори Русия дори може да бъде засегната. Ако не затворите нашето небе, ще бъдете отговорни за ядрена заплаха дори без използването на ядрени оръжия. Едната от нашите АЕЦ (Запорожката – б.р.) е най-голямата в Европа. Това, което ще се случи, няма да бъде като в Чернобил през 1986 г. Затворете небето над Украйна, спасете целия свят, спасете себе си“, призова накрая жителката на Луганска област.

Дмитро Шерембей се включи по видеовръзка от Киев. Той също говори на руски.

„Разликата между моя град и вашите градове е, че можете да си легнете тази вечер във вашите легла. А ние трябва да евакуираме хората от бомбардировките, да успокояваме децата, майките им, да намираме думи, с които да обясняваме, че близките им са загинали. Това са две различни небеса. Но това са два европейски града“, започна Шерембей.

Той изтъкна, че Европа се намира на много прост кръстопът. Тя трябва да избере между своите ценности и човешкия живот, от една страна, и икономическото си удобство, от друга.

„За украинците днес небето носи съвсем реална смърт, която превръща в разруха живота на хората. Бомбардират училища, болници, родилни домове. Украйна се превърна в стрелбище. Но ние няма да се предадем. За нас свободата е повече от икономическото удобство. Ще продължим, никога няма да се предадем“, увери киевчанинът.

Той разкритикува европейците, зщото смята, че тази война би могла да бъде избегната. Достатъчно е било само да уредят проблема с газа. Така нямало да се стигне до политически игри. Тези игри обаче се оказали по-важни за определени хора.

Последна говори депутатката Мария Мезенцева от партията „Слуга на народа“ на украинския президент Володимир Зеленски.

„Няма значение дали сте политик, правите бизнес, учите в университет или предстои да се родите в мазето на убежище, бомбардирано вече 16 дни. Няма значение в кой град сте сега. Където и да се намирате сте под пряка атака на едно лице, решило, че неговата империя трябва да бъде пресъздадена за сметка на стотици хиляди и, да не дава Господ, милиони украинци“, каза тя.

Мария Мезенцева

 

И сподели, че депутатите и политиците в страната не могат да изпълнят обещанията си къвм народа и да осигурят елементарни неща като питейна вода и храна на нуждаещите се в районите на бойните действия.

„В момента, в който получим съобщения за хуманитарен коридор, започваме да чуваме изстрели. Хората не могат да достигнат до своите любими същества, Чакат дни, а вече и седмици, за да чуят гласовете им. В Украйна текстово съобщение или телефонно позвъняване с думите „Добре ли си? Означава „Обичам те“, развълнува се Мезенцева.

Депутатката предупреди, че в Украйна има 15 места, където се съхранява ядрена енергия. И това е не един, а цели 15 "Чернобил"-а, които ще достигнат до всеки континент на Земята.