Война е. Пардон, в Русия и генералските ни среди е операция. В Русия даже е забранено под угроза от глоба и затвор да се произнася тази дума. Там новините в момента звучат вероятно така:

„В страната с буквата „У“ се води онова нещо с буквата „в“, ние нямаме нищо общо, но печелим! А сега – музика.“

Между другото, в моя не чак толкова дълъг живот, съм забелязала, че когато има преврати, протести и военни действия, по националното радио пускат народна музика. Така че не се чудете, ако по руските радио- и тв канали също вървят предимно концерти – това си е социалистически код, означаващ: „Скъпи съграждани, мама.. си е..ло!“ 

Знаете, че през последната седмица всички западни фирми се изтеглиха от Русия в протест срещу онези действия с буквата „в“, които руснаците водят в страната с буквата „У“. Над 300 концерна хлопнаха кепенците и зачеркнаха бизнеса си в Русия въпреки загубите. Това по българската телевизия съобщиха ли го и интересно как? Нали е забранено да се споменават марки на фирми, които не са си платили за рекламата, така че дори, когато предупреждават за опасни продукти, телевизионерите ни не се осмеляват да съобщят точно кои. Та новината за напускането на тези над 300 концерна сигурно е била съобщена с дълго мълчание...

Но в сравнение с мълчанието в Русия, това нашето не е проблем.

„Нетфликс“ (за радиослушателите превеждам „една известна стрийминг платформа“) даже се пошегува, че в Русия сега могат да си направят алтернативна „НЕТфликс“. С логото „Абонирай се сега, иначе те чакат 15 години затвор“.

 По нея от сутрин до вечер ще вървят филми с главен герой Владимир Владимирович Путин. В любимия на всички дами „Друговремец“, например, няма да става дума за англичанката Клеър, която се озовава случайно два века назад във времето в замък в Шотландия. А ще се окаже в наши дни в Кремъл, в кабинета на Началника. Сюжетът пак ще е горе-долу същият – с изумление ще види телефоните с копчета, които Путин ползва, кабелите навсякъде по пода, папките с хартия, ще чуе как говори и разсъждава Началника, ще се сблъска с генералитета и отново с тревога ще разбере, че вероятно е пътувала назад във времето и е някъде в 80-те.

В „Ири на тронове“ пък Путин ще язди дракон над Европейския съюз и ще унищожава с огън и пепел увъртолилите се в тесли, найки, „Прада“ и други пороци европейци. 

Всичките скандинавски кримки ще бъдат преснимани специално за „НЕТфликс“ и в тях Путин ще разкрива престъпленията не просто на отделни убийци, а на цели държави. Украйна, Молдова, Литва, Латвия, Естония, Полша, България, Румъния, а на края на сериалите собственоръчно ще забива съветското знаме на покрива на Райхстага, докато слънцето се отразява в няколкото часовника на китката му, гепени от врага в този справедлив поход.

 Ще има и много документални серии, в които ще се разкрива как зли украниски дечица-нацистчета нарочно се крият в бункерите, за да вдигат цената на олиото и на бензина.

Апропо, бункерите. Гледах доста репортажи за състоянието на бункерите в България и доста се разтревожих. Особено като ги сравнявам с кадрите от бункерите в Украйна. В техните има места за сядане, чисти са, функционират. Нашите, дето хем бяха поизметени като за пред телевизия, пак не стават за хора, да си признаем. Дано не се наложи, ама ако ни нападнат, нищо чудно да трябва да бягаме към бункерите в Украйна, че нашите са взели-дали. Като ги видях, може и да не загинат хората в тях от бомби, а от мазилката, дето ще им пада по главите.  Особено ме трогна призива гражданите да си почистят бункерите и мазетата в блоковете. Сигурна съм, че след този призив всички незабавно ще спрат да си хвърлят боклука в мазетата, ще оправят канализацията и ако, недай си боже, тръгнат ракети към страната ни, няма да се наложи да нощуваме в екскрементите на квартала и кисело зеле от 1999 година. Но да не мислите, че само в България го има този проблем със скривалищата? В Германия знам къде се намират всички бункери около жилището ми и във всичките съм била. Много яки барове и дискотеки са, защото още миналия век са ги продали на частници. Та няма да сме единствените по бели гащи, ако нещата се влошат.

Но да не бъдем чак толкова песимистични. Сигурна съм, че Путин няма да нападне когото и да било, той дори и в Украйна не е влизал. Ще цитирам говорителката на тяхното външно министерство: „Само идиот може да си помисли, че Русия ще нападне Украйна“. Което ме навежда на две мисли – или нарича Путин идиот, или твърди, че той не мисли, което е същото. 

Та, ако чуете Машенка отново да казва подобни неща, хващайте маркуча и метлата и бегом към мазето.