Руските окупатори измъчват отвлечения кмет на Мелитопол Иван Фьодоров.

Това заяви президентът на Украйна Владимир Зеленски по време на разговор с репортери на 12 март. Записът от брифинга беше публикуван в неговия канал в "Телеграм".

"Отвлякоха кмета. Преди три дни застреляха друг кмет. Влязоха и го убиха. Не знам дали са го измъчвали или не, намерихме го вече убит, видяхме само как го взеха. Вчера отвлякоха кмет, вече на видео. Всички видяха видеото - как влязоха тези руски военни и отлякоха кмета на Мелитопол. Знаем, че е жив и днес излязоха 2 хиляди души, въпреки че градът е окупиран от руски войски, те излязоха, защото видяха къде точно е отведен кметът.

И те го измъчват там, защото не иска да каже, че се радва да види руските сили. Имат нужда от видео. Това го гледаме по кината и за съжаление, видяхме такива терористични актове няколко пъти през последните 100 години - когато са хванати хора, се записват на видео: човек трябва да каже нещо, в противен случай ще го убият", каза Зеленски, цитиран от "Gordonua".

Президентът каза, че е разговарял за отвличането на Фьодоров с полския президент Анджей Дуда, френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц.

"Обадих им се и им казах: умолявам ви, обадете се на човека, който седи в Москва, който не общува с мен. Говорихме с канцлера и Еманюел, че трябва да се свържат с Путин, че кметът трябва да бъде освободен. Да, все още има въпроси, но те просто вземат човек, има го на видео, после го закарват в мазе, измъчват го и го убиват. Вече убиха така един кмет. И сега отвлякоха друг. Това, както каза Путин, демилитаризация ли е? Не, това е просто тероризъм. С доказателства и всички последствия за тях", добави той.